En genuin hästkarl

Familj Artikeln publicerades

Stallbetjänten Göran Lindstrand, Flyinge, har avlidit 72 år gammal. Han sörjs närmast av sin hustru Birgitta, barnen Alexandra och Patrik samt barnbarn.

Enligt ett klassikt talesätt tar det tre generationer att få fram en riktig hästkarl. Det gällde i högsta grad Göran Lindstrand. Hans omvittnat fina hand med hästar hade han både ärvt och förvärvat. Både hans farfar och far var skickliga hästkarlar som arbetade hela sina liv på Flyinge. Göran blev alltså den tredje i generationen Lindstrand på Flyinge, där han skolades som ung av den legendariske beridaren Yngve Viebke och sedan tjänstgjorde i femtio år.

Göran var en mycket uppskattad rid- och körlärare på Flyinge. Många elever fick uppleva hur han under spannkörning, mumlande på sin oefterhärmliga skånska: "Vänta litta - ta de nu bara lugnt", skickligt redde ut kritiska situationer som lätt kunde ha slutat i sken och katastrof. När vi någon gång hade fått in en verkligt ilsken hingst, som alla var rädda för och ingen ville gå in till, dröjde det inte länge förrän Göran kunde hantera den hur enkelt som helst. Under Flyingedagarna tjusade Göran hästfolk från hela landet med sina uppvisningar. Det är svårt att nämna något av alla Flyinges klassiska visningsnummer som inte Göran utförde med bravur. Han var en viktig bärare av det svenska hippologiska kulturarv som är ett av Flyingestiftelsens viktigaste uppgifter att bevara, vidareutveckla och lära ut.

Saknaden på Flyinge var stor när Göran pensionerades men för honom själv blev livet som friherre både spännande och givande. Han höll kurser runt om i landet och delade skickligt med sig av sin unika kunskap. Han var en genuin hästkarl som det blir i det närmaste omöjligt att ersätta. Vi är många som alltid med värme och saknad kommer att minnas honom som en unik förebild för hur man ska hantera och utbilda hästar så att de kan utveckla sin medfödda talang.