Ingenting är omöjligt för Yrr

Familj Artikeln publicerades

Hon är en överlevare. Den isländska bakgrunden har gett henne en tro på att ingenting är omöjligt.

"Motgångar kan också vara medgångar", säger tillförordnade chefen på Ystads konstmuseum Yrr Jónasdóttir när vi ses på museet dagen innan hennes födelsedag.
– Det var inte så länge sedan som Island var jättefattigt. Och även om inte min generation hade det fattigt så finns det i folksjälen.

Hon har en stor bekantskapskrets, mycket genom sitt kulturarbete men också eftersom hon varit noga med att hålla kontakten med sin släkt och sina isländska vänner.

– Vi är väldigt få islänningar, det är en trygghet i det, man stöttar varandra.

Det var när fadern som är läkare skulle vidareutbilda sig som familjen flyttade till Sverige. Då var Yrr Jónasdóttir 10 år och hon säger att det varit svårt att hitta en identitet.

– När jag är här är jag islänning och på Island halvt utlänning. När man bor länge borta är man mer islänning än islänningarna själva, det är viktigt med rötter. När jag har en konversation med någon i mer än tio minuter kommer alltid Island upp.
Hon växte upp i Reykjavík i en akademikerfamilj. Eftersom föräldrarna var unga studenter tillbringades mycket tid hos morföräldrarna i en by utanför staden. Teater var en stor passion under skolåren och Yrr Jónasdóttir drömde om att bli skådespelare. Tillsammans med ett kompisgäng startade hon en syförening där de spelade pjäser.

– Vi spelade upp dem på roliga timmen i skolan och senare fick vi spela på tv. Det låter stort i Sverige men Island är så litet.

Teaterdrömmarna blev sedan designdrömmar och de konstnärliga ambitionerna ledde till studier i konstvetenskap och konstpedagogik i Lund där också gymnasiet genomgicks. Efter studietiden bosatte sig Yrr Jónasdóttir i Malmö och där tänker hon stanna.

– Malmö har förändrats mycket, från industristad till en stad som sjuder av kultur, det är inspirerande att bo i en stad som alltid är på väg någonstans.

Sedan några år har föräldrarna också ett stort sommarhus utanför Tomelilla där hon övernattar flera gånger i veckan.

Yrr Jónasdóttir har arbetat på såväl Malmö som Lunds och Kristianstads konsthall samt på Glimmingehus innan hon för sex år sedan fick anställning på Konstmuseet i Ystad.

– Det var Thomas Millroth som uppmanade mig att söka, berättar hon.

Den tidigare museichefen i Ystad har också inspirerat henne i arbetet. Bland höjdpunkterna under karriären på Konstmuseet nämner hon hösten 2006 då hon bjöd in unga libanesiska musiker till en musik- och ljudfestival.

– Det kulturella och mänskliga utbytet är viktigt. Och det är spännande att arbeta med olika genrer. Intresset för att jobba med musik har jag fått från Thomas Millroth.

Till och med februari är Yrr Jónasdóttir tillförordnad chef på museet. Hon trivs men säger samtidigt att det är ett tufft att jobba med en liten budget. Vad som händer efter februari vet hon inte och det är inget som oroar.

– Jag gör det här så bra som jag bara kan, så får vi se sedan. Gränsen mellan arbete och fritid flyter gärna ihop och mycket av hennes sociala livet är knutet till jobbet. För att koppla av ser hon till att få tid i naturen. Vintertid genom att åka slalom vilket hon gör med sin familj och andra islänningar i Italien. Sommartid är det vandring som gäller, ofta på Island. I somras påbörjades en vandring på Pyrenéerna som ska slutföras kommande sommar.

– Det är häftigt med vandring att man är så mycket där. Man har allt man behöver på kroppen, man behöver inte mer än det, det är en häftig känsla.

Sommarens vandring på Pyrenéerna gav fler insikter.

– I somras insåg jag att man klarar vad som helst bara man vilar. Att jag skulle vandra en hel dag och kväll i 30 graders värme och stiga 1 400 meter, det hade jag aldrig trott att jag skulle klara innan jag åkte. Men det gäller att hitta tempot och se till att kroppen har näring, då klarar man vad som helst. Det ger mig styrka.

Säger museichefen som även i vardagen ska passa på att bryta ett högt arbetstempo med lite vila.

– I mellandagarna ska jag vara ledig och vara hemma, ta det lugnt, läsa lite, slöa lite.

40-årsdagen firades med fest för ett 90-tal gäster på en herrgård utanför Malmö i helgen. Så självaste födelsedagen i dag är en helt vanlig arbetsdag för dagens jubilar som kommer tillbringa kvällen med att gå ut och äta med familj och vänner.