Annons

Kråke Lithander nådde sitt mål på Tomarps gård

Maten löper som en röd tråd genom hennes liv och till hösten ska hon arrangera matlagningskurser i huset på Tomarps gård. Men innan dess ska Kråke Lithander fylla 60 år.
Familj • Publicerad 15 juni 2013
Kråke Lithander ska starta matlagningskurser på Tomarps gård i höst.
Kråke Lithander ska starta matlagningskurser på Tomarps gård i höst.Foto: Tom Wall
Foto: 

Ett par kilometers grusväg förbi Ekestads Folkets Park ligger Tomarps gård. Majestätiskt blickar de nybyggda röda kuporna på gårdens tak ut mot Råbelövssjöns vatten. I trädgården leker en något bångstyrig tremånaders schäfervalp med en bengalkatt. Det ser ut att vara lite tuffa tag, men det nafsas mest.

Kråke Lithander är femte generationen på Tomarps gård som hon köpte 1985. Tanken var att göra om gården till en fungerande hotell- och restaurangverksamhet. Vägen dit var något krokig, men hon gick i mål med sitt projekt. Det började lite trevande som en form av svartkrog där gästerna sov över i huset, till att bli ett fullskaligt gårdshotell.

Annons

– Som 13-åring lovade jag mormor att jag skulle ta hand om gården.

När hon återvände till Sverige 1985 efter en modellkarriär utomlands hade hon just sålt sin restaurang i Paris. Ett projekt som såddes av en slump på ett cocktailparty.

– Jag avskyr cocktailpartyn. Folk frågar saker men lyssnar egentligen inte på svaren. En gång sa jag att jag skulle öppna en krog. Jag hade inte tänkt på det en sekund och trodde inte att de skulle lyssna, men det gjorde de.

Där stod hon utan en spänn, utan uppehållstillstånd och skulle öppna en restaurang. Men mot alla odds resulterade ett bankbesök i att Kråke Lithander fick låna en miljon kronor. Krogen blev verklighet och lockade allt från mediafolk till modeller.

– Jag arrangerade konstutställningar och vi sålde bland annat fem tavlor till Mitterrands kontor.

Mat har löpt som en röd tråd genom Kråke Lithanders liv. Hon berättar att hon ätit sig världen runt och att det var genom mormor som hon fick ett begynnande matintresse. Nästa generation spädde på intresset.

– Mamma var duktig på att laga mat. Hon lagade alltid mat från grunden. Jag gillar inte pretentiös mat, jag gillar vällagad mat. Less is more.

Genom åren har Kråke Lithander jobbat med mat på olika sätt. Hon har skrivit om mat i Amelia och Amfora, författat böcker i ämnet och agerat programledare i TV4 i matprogrammet ”Lättlagat”.

2005 bestämde hon sig för att arrendera ut Tomarps Gårdshotell som sedan dess drivs av Therese och Anders Nilsson. På så sätt fick hon tid för nya projekt. Bland annat driver hon bed and breakfastsajten ”Days in Sweden” och i Stockholm har Kråke Lithander arrangerat matlagningskurser. Det sistnämnda tar hon nu till Tomarps gård.

– Jag har hållit på att bygga om huset i två år. Nu börjar det bli klart. I höst ska jag ha matlagningskurser här, säger hon.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons