Lär dig stressa ner

Familj Artikeln publicerades

Småbarnsåren är oslagbara. Det får du som nybliven förälder höra till leda. Och visst är det underbart, men inte alltid lätt att njuta, när sömnbristen är akut, din frisyr ett minne blott och höjden av egentid är att få vara själv på toaletten.Njut mera – här kommer tipsen.

Litet bo vi bygga vill

Ett nytt liv föder drömmar om ett bättre boende. Plötsligt duger inte den lilla lägenheten, utan ni ger er ut på jakt efter en större bostad. Det blir lätt ett febrigt letande på Hemnet.se, bland renoveringsobjekt med potential och nybyggen med köket du alltid drömt om. Det är lätt att glömma att det ena alternativet kommer att ta all din tid, och det andra alla dina pengar.

Dra i nödbromsen innan budgivningen drar igång. Fundera på vad ni vill lägga tid och pengar på. Få nyfödda har hobbies som kräver eget rum.

Loppis är poppis

Det är otroligt roligt att köpa barnkläder. Tyvärr förstår inte våra bebisar att uppskatta det arbete vi lägger ner för att de ska bli fina. (De kräks faktiskt lika gärna på din gamla bruna body från 1980-talet som på en snordyr, danskdesignad.) Handla begagnat. Det mår både plånboken och familjen bra av.

Stressa inte amningen

Få saker skapar så stor stress som amning som inte funkar. Men även amning som funkar, funkar ibland inte tillräckligt bra. Det finns alltid de som har synpunkter. Det är för ofta eller för sällan, för kort eller för länge. Då kan det vara bra att tänka på att världen är fullproppad av oammade barn som växer upp till lyckliga vuxna.

Att göra ingenting

Att ta ansvar för ett nytt liv! Det är inte underligt att man får prestationsångest och börjar boka in utvecklande aktiviteter. Men tiden räcker inte till. Plötsligt har barnet fyllt ett år och fortfarande inte hunnit simma med delfiner, gå på babysim eller en ens gått på babysalsa.

Det kan låta konstigt, men barnet tar inte skada. Våga ta det lugnt. Låt göra-ingenting-dagar bli en vana.

Blöjor – en skitsak

Nyblivna föräldrar lägger inte ribban högt för sitt föräldraskap. De lägger den på Stefan Holm-nivå. De tänker: Varför köpa spjälsäng när man kan tälja en själv? Och varför köpa engångsblöjor när man kan köpa blöjor i tyg? Att använda tygblöjor är inte dumt, tvärtom, men det är jobbigt.

Orkar ni med det? Bra. Men småbarnstiden är nog den tuffaste i livet, gör det lätt för er. Så lätt som det går. Det är ingen risk att ni blir för slöa. Vi har nog aldrig haft ambitiösare och bättre föräldrar än i dag.

Kiv med svärmorsliv

Svärföräldrar och föräldrar är ofta ett ovärderligt stöd för den nya familjen. Problem uppstår när de börjar lägga sig i och tycka till. Det här kan göra en arg och förbannad, men också skapa splittring i relationen. Håll ihop som föräldrar, det är bästa botemedlet. Låt den vars förälder är jobbig ta snacket.

Koka soppa på en spik

Ät smart, koka långsamt och socker är knark. Mat för barn är ett minfält. Det finns så många måsten och förbud. Visst är det viktigt med bra mat, men föräldrar som orkar med sina barn är viktigare. Mamma Scan ibland är bättre än Pappa Helslut jämt.