Mjukt och hårt i mäklarbranschen

Familj Artikeln publicerades

Mäklare är av tradition män och många gånger har firman gått i arv. Lena Fridlund Danielsson är på många sätt ett undantag.

ººHon startar eget och öppnar ny mäklarfirma i Åhus, som är ett redan mäklartätt samhälle. Lena Fridlund Danielsson är väl medveten om att det finns fem kontor på Köpmannagatan. Därför väljer hon en annan plats med mycket folk i rörelse, ovanpå Ica Kvantum, samtidigt som hon hoppas och tror att det finns utrymme för en mäklare till.

- Den mäklade marknaden ökar och gick från 77 procent 2002 till 85 procent 2006. Statistiken visar också att villor sålda via mäklare får ut 20 procent högre pris än självsäljande, säger hon.Hon vet ocksåatt "rekordgenerationen" 40-talisterna sitter i villor som förr eller senare ska säljas.

- De tycker nu att husen är för stora och vill byta till enplanshus, radhus eller lägenhet, säger hon. De tillhör också en generation som köpt billigt och kan sälja dyrt. Därför säljer de nu, även om de ekonomiska tiderna är sämre. Om de går ner lite i pris på sina hus, har de ändå gjort en bra affär.

Dessutom flyttar vi svenskar i genomsnitt tio gånger under vår livstid och det är flyttar som hänger ihop med förändringar, oavsett ekonomin.

Hon vill försöka undvika att folk ska känna sig som en i mängden när de kommer som kunder till hennes mäklarfirma och därför är det hundra procentigt engagemang och hårt arbete som gäller framöver.

Lena Fridlund Danielsson har tidigare drivit eget företag och arbetade med marknadsföring och reklam, när hon valde att hoppa på fastighetsmäklarprogrammet, en tvåårig utbildning på Malmö högskola.

- Under de åren hade jag praktik en dag i veckan och lärde mig massor, säger hon.

Ett halvårs anställning hos en mäklarfirma i Åhus visade att hon valt rätt yrke. Nu satsar hon på egen firma under Mäklarhusets flagg.

- Mäklare i dag är ett förädlat serviceyrke, som handlar om att skapa och bygga relationer, om att skapa förtroende.

Både yngre och kvinnor är på väg in i yrket.

- Antalet kvinnliga mäklare har fördubblats sedan 1994 och var 34 procent 2007, säger hon.

Framtidens mäklare tror Lena Fridlund Danielsson är en högskoleutbildad kvinna.

- Min dröm är ett poolsystem med kvinnliga mäklare, där vi delar husobjekt, täcker upp för varandra och har ett jobb som går att kombinera med barn och familj.

Fastighetsmäklarbranschen går också över mot en totalentreprenad, där man inte bara säljer hus utan även tillhandahåller försäkringar, flytthjälp och liknande.

- Fastighetsmäklarlagen är på väg att ändras. Som det är i dag så får vi inte ha kringverksamhet, men som branschen har utvecklats så behövs det.

Lena Fridlund Danielsson ingår i Sveriges tredje största mäklarkedja, Mäklarhuset, med 135 kontor runt om i landet. Hon är en fristående fastighetsmäklare med eget kontor, med ansvar för Kristianstads kommun, men delar marknadsföringen med övriga kontor.

- Därmed uppdateras våra hemsidor gemensamt och vi mäklare uppdateras om vad som händer i branschen. Det är viktigt med ett starkt varumärke och att vi jobbar professionellt, men jag måste inte uppfinna hjulet igen.Hon fascinerasav mäklarbranschens både mjuka och hårda sidor.

- Husaffären är för många den största affären i ens liv, samtidigt som huset blir något man håller kärt och som man skapar trivsel i.

- Då är det stort när jag får förtroendet att sälja huset!

Lena Fridlund Danielsson beskriver sig inte som någon pushig säljare, utan tvärtom. Och det är nöjda kunder som är hennes målsättning.

- Jag får vara den opartiska mellanhanden. Säljaren ska ha ut högsta möjliga pris och köparen ska också vara nöjd. Båda ska känna sig trygga med mäklaren, hela vägen före, under och efter köpet.