Ropen skalla – makeover åt alla

Familj Artikeln publicerades

Gör om mig! Ropar vi i vårt missnöje med oss själva. Gör om min hund, mitt hem, min man, mina barn. Gör om mig! Och visst blir vi omgjorda av plastikkirurger, inredningsarkitekter, coacher och psykologer. Det sker jorden runt och på bästa sändningstid. Forskaren och författaren Thomas Johansson kallar det vi drabbats av för makeovermani.

I boken Makeovermani skriver Thomas Johansson, forskare vid Göteborgs universitet, om hur vi ständigt jagar förändring och förbättring av oss själva. Han har sett åtskilliga timmar med den amerikanske psykologen och tevepersonligheten Dr Phil och fascineras av hans närmast religiösa framtoning.

– Dr Phil gör sig väldigt bra i tv och hans teknik med att ge enkla råd är bra, säger Thomas Johansson som själv arbetade som psykolog innan han började forska i nutidsfenomen inom socialpsykologin. Men en svensk Dr Phil tror jag inte på, vi svenskar är för rationella och sekulariserade för det.

Men vi svenskar tittar gärna på den inre omgörning som Dr Phil vill dra igång. Och ännu mer intresserade blir vi när plastikkirurgerna sätter sina knivar och fettsugar i människor som kunde vara vi.

– Plastikkirurgin kommer hit till Sverige mer och mer, det syns på det ökade antalet annonser bland annat. Men det är svårt att uppskatta hur stor branschen egentligen är eftersom det inte finns någon statistik tillgänglig, säger Thomas Johansson.

Och när vi gjort om oss själva, bantat, tränat och bett coacherna om förlåtelse för vårt syndiga liv och lovat dem att bli bättre människor då har turen kommit till våra barn, män, husdjur och hem. Men varför håller vi på så här?

– Vi har en stark press på oss i dag att hela tiden söka förändring, säger Thomas Johansson. Det är viktigt att ha koll på vad som händer och att vi är fräscha och har stil. I dag tänker vi också mycket på vilka vi är och därmed på hur vi ser ut och hur vi lever.Vår vilja till förvandling har skapat mängder av nya arbetsuppgifter för dietister och psykologer och också helt nya yrkesgrupper som fitnessinstruktörer och personliga guider och så klart mängder med böcker som beskriver allt vi kan och bör göra för att förändra oss själva.

– En av de saker Dr Phil säger och som man kanske inte tänker på i förstone är att allt är individens ansvar, säger Thomas Johansson. Det är ditt eget fel att du är arbetslös säger han till exempel samtidigt som han erbjuder dig sin egen experthjälp så att du ska kunna skaffa dig ditt drömjobb och bli framgångsrik.

De som tjänar på vår vilja, ja vår drift, till förändring är alltså alla de som ger råden och vi lyssnar i dag inte bara på en expert som vi gjorde förr utan på många tills vi hittar den sanning vi själva vill höra.Men finns det inte också något bra i att vi försöker och strävar efter att äta bättre, träna mer, bli bra föräldrar och mattar och hussar?

– Det är både och tycker jag med denna vår vilja att göra om oss, säger Thomas Johansson. Det faktum att det skapar en större självmedvetenhet hos oss är både en del av problemet och själva lösningen för makeovermanin tar ju aldrig slut! Och risken finns att vi bara ser oss själva och inte samhället runt oss.

Thomas Johansson förbereder just nu en ny bok. Den ska handla om coacher och managementkonsulter och han ser fram emot att skriva om det han kallar en bluffindustri.

– De tvekar inte att sälja luftslott till oss för hutlösa summor, säger Thomas Johansson. Branschen är fylld av människor som blivit gurus på att resa runt och säga självklarheter och det tänker jag skildra i boken. (TT Spektra)Lena Mattssona Make-overmani

Plastikoperationer: Extreme makeover, The Swan

Barnuppfostran: Super-nanny, Nanny-akuten, Nannyjouren

Inredning: Extreme Home Makeover, Från koja till slott, Bygglov, Drömhus, Roomservice, Simon & Tomas, Sommartorpet, Äntligen hemma

Kost: Du är vad du äter, Vi äter oss till döds, Toppform, Biggest Loser, Tjockholmen

Hunduppfostran: Hundkoll, Top Dog

Artistskola: Fame Factory, Floorfiller

Relationer: Dr Phil, Fråga Olle, Lustgården, Sexinspektörerna


Göteborg