Annons

Flera överträdelser mot eldningsförbud på öarna

Efter förra regnet i Östra Göinge steg överträdelserna mot eldningsförbudet direkt. Efter tisdagens skurar vill nu länsstyrelsens tillsynsman Rickard Mattisson påminna om att det råder eldningsförbud i Skånes nordöstra kommuner sedan den 19 maj.
Immeln • Publicerad 18 juli 2018
De flesta av Immelns öar är på något sätt brandskadade efter de senaste årens bränder. Sedan den 19 maj råder det eldningsförbud i nordöstra Skåne, sedan den 23 maj i hela länet.
De flesta av Immelns öar är på något sätt brandskadade efter de senaste årens bränder. Sedan den 19 maj råder det eldningsförbud i nordöstra Skåne, sedan den 23 maj i hela länet.Foto: Frivilliga Flygkåren

Sibbhultsbon Rickard Mattisson är sedan maj i fjol tillsynsman för sjön Immeln och dess öar. Han är timanställd av länsstyrelsen och anställningen motsvarar ungefär 50 procent.

– Jag är ute med båt på Immeln så mycket jag bara kan, men skulle förstås vilja vara det ännu mer, säger han.

Annons

Hans jobb täcker in att hålla koll på fågelskyddsområden, naturreservat samt förstås i dessa tider – eldningsförbudet.

I år har han rapporterat in sju bränder på öarna i Immeln, att jämföra med räddningstjänstens statistik som säger fyra-fem stycken.

– Överträdelserna mot förbudet är dock långt fler, 15 stycken räcker inte, säger Mattisson.

Rickard Mattisson arbetar deltid hos länsstyrelsen som tillsyningsman på sjön Immeln.
Rickard Mattisson arbetar deltid hos länsstyrelsen som tillsyningsman på sjön Immeln.Foto: Tommy Svensson
Rickard Mattisson.
Rickard Mattisson.Foto: Tommy Svensson

De flesta bränderna som startar på de turisttäta öarna sker genom grillning. Att grilla med kol (men inte ved) vid särskilt iordningställd grillplats är tillåtet, liksom att använda stormkök om underlaget består av exempelvis sten eller en sandbädd.

Men vad är en iordningsställd grillplats? Mattisson har sin åsikt klar.

– Det finns platser med stenring runt sig på öarna, men det räcker inte. Det ska vara 45 centimeter ner till marken från grillen och helst betong eller stål under. Annars kan man tro att man har släckt elden, medan den letar sig ner i mark och rötter och så har du en eld där i naturen tre dagar senare. Runt omkring finns där dessutom ofta torvliknande material, säger Mattisson.

Alla som ger sig ut via Immelns kanotcentret får information om vad som gäller på Immeln, på tre olika sätt. Alltså både via mejl, muntligt och skriftligt på plats.

– Den här informationen ger vi gärna till folk, oavsett om de hyr kanot av oss eller inte. Det är bara att komma hit så får man information om eldning, fågelskyddsområden, naturreservat och allemansrätten. Vi har även broschyrer om detta, säger Jon Marin, ägare till kanotcentret tillsammans med frun Linda.

Jon Marin, Immelns kanotcenter.
Jon Marin, Immelns kanotcenter.Foto: Tommy Svensson

Förutom detta finns det information via kommunernas hemsidor (Östra Göinge, Osby, Kristianstad och Olofström angränsar till Immeln). Men det räcker inte, enligt Mattisson.

– Jag vill se mer information vid iläggningsramper vid Immeln samt vid grillplatser.

Annons

Men helst ser han att man helt undviker eldning och i stället använder sig av gasol eller medhavd matsäck när landet nu upplever den värsta torkan sedan 1955.

– Det är mitt budskap, men det är ett himla fokus på att genom olika sätt kringgå eldningsförbudet. Jag kan förstå att det är jättetrevligt att elda, men jag tycker faktiskt inte ens man ska tända en cigarett, säger Mattisson.

Han får inte föra någon statistik över vilka som överträder eldningsförbudet, men ser en ovana om vad som gäller hos många danska turister.

– När jag väl sätter mig ner och förklarar suger de åt sig som svampar och är väldigt intresserade av att lyssna. Och sedan eldningsförbudet rör allt fler även i Danmark har jag upplevt en ökad förståelse för situationen, säger Mattisson.

Jon Marin har själv sagt till tre olika grupper. Ett gäng bestod av två danskar, annars har det rört sig om svenskar som campat.

Av kanotcentrets egna kunder hade, fram till för en vecka sedan, fyra ertappats med att elda i år, enligt Marin.

– Och då ska man komma ihåg att vi kanske haft 4 000 gäster, säger Jon Marin, som värjer sig mot bilden att turister kommer till Immeln och startar bränder.

Kristianstadsbladet har tidigare berättat om projektet ”Hållbar kanotled i Göinge”, där bland annat tio grillplatser (fem större och fem mindre) ska anläggas på öarna, något som ska vara genomfört senast den 31 december 2020.

Två gånger per år träffas också olika instanser när det gäller kanotleden. Vid nästa möte avser Mattisson att ta upp ämnet angående i viss mån bristfällig skyltning.

Så länge är han lite orolig över vad tisdagens och onsdagens regn kan innebära:

– Efter förra regnet var det fem överträdelser direkt. Folk verkar inte förstå att eldningsförbudet inte upphör på grund av lite regn, säger Rickard Mattisson.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons