IFK fastnade i Barcelonas grepp: ”Inte mycket att snacka om”

Bara tre måls underläge efter 30 minuter. Men i inledningen av den andra halvleken stängde Barcelona matchen mot ett IFK Kristianstad som blandade och gav rejält.
– Det är bara att gratulera Barcelona, de var starkare, snabbare och bättre än oss, erkände IFK-tränaren Ola Lindgren, som tackade gästerna för lektionen.
Kristianstad • Publicerad 24 februari 2018
Stig-Tore Moen gjorde en bra match mot Barcelona.
Stig-Tore Moen gjorde en bra match mot Barcelona.Foto: Tommy Svensson

4 998 åskådare hade hittat till Kristianstad Arena när storlaget Barcelona var på besök. Men storpubliken bjöds sannerligen inte på någon större underhållning i matchen – i alla fall för merparten som hade sympatier för IFK.

IFK var tamt, för att inte säga paralyserat, under matchens första 25 minuter och det hjälpte inte att Barcelona ryckte ifrån till 6–1 i inledningen. Spanjorernas målvakt Gonzalo Perez de Vargas fick det mesta att se enkelt ut och hade en räddningsprocent långt över 50 i första halvlek.

– Vi halkade efter dem direkt och hade stora problem med deras försvars- och målvaktsspel, säger IFK-tränaren Ola Lindgren.

Samtidigt var IFK:s målvakt Richard Kappelin den ende som kom upp i något som kan kallas Champions League-nivå. Hemmalaget stoppade visserligen blödningen, men hade utomordentligt svårt att komma till lägen och gjorde bara ynka fyra mål under de första 25 minuterna.

Som tur var för IFK hade Barcelona bara gjort tio. Det kunde ha varit betydligt större siffror utan spansk nonchalans och en Kappelin i högform.

Hos gästerna fanns storspelare som Aron Palmársson, Dika Mem och Raul Entrerrios för att nämna några. Men stjärnorna lyckades, trots massvis av tekniska fel av IFK, inte avgöra matchen i första halvlek.

I stället vaknade hemmalaget till liv under de sista fem minuterna och närmade sig betydligt. 8–11 i paus var rena vinstlotten för IFK.

– Det var en skänk från ovan att vi var med efter första halvlek, säger Ola Lindgren.

Dock skulle Barcelona tidigt in i den andra halvleken punktera matchen. Sju minuter in i halvleken ledde det spanska storlaget med åtta bollar (17–9) och matchen var över.

Stig-Tore Moen Nilsen.
Stig-Tore Moen Nilsen.Foto: Tommy Svensson

De sista 20 minuterna blev en ren defilering för storlaget, som inte behövde ta för sig allt för mycket för att lägga beslag på de två poängen. Ett Barcelona som hade stora problem med att hemmabesegra IFK i höstas (31–29).

– Det är fantastiskt att komma hit och spela i den här atmosfären. Vi hade stor respekt för matchen och motståndet. Vi höll koncentrationen uppe under stora delar av matchen, förutom när vi hade lite problem i slutet av första halvlek. Totalt sett så är jag belåten, säger Barcelonas tränareXavier Pascual Fuertes, vars lag är med i toppen av grupp A.

IFK snyggade dock till siffrorna i slutskedet och förlorade ”endast” med fem bollar (21–26).

– Barcelona kontrollerade matchen, var starkare, snabbare och bättre än oss. Vi förlorade mot ett bättre lag, säger Ola Lindgren.

Målbäst i IFK var högernian Stig-Tore Moen Nilsen (6), som inledde matchen på bänken.

– Vi gjorde för många misstag och hade svårt att ens göra mål i första halvlek. Nej, det här var inte mycket att snacka om, säger Stig-Tore Moen Nilsen.

IFK Kristianstad har fortfarande chansen att nå åttondelsfinal i Champions League-slutspelet. IFK är förmodligen tvunget att besegra Zagreb på bortaplan när Champions League-gruppspelet ska avslutas nästa helg.