Annons
Feature

Duka upp till fest för många

Här bjuds på några förslag som passar fint på en buffé. Fyll på med någon mer sallad, kanske ett fat med charkuterier eller kycklingben, lite ost och något bröd så blir det en generös buffé. Vill man göra tårtan till många så bakar man två hela och lägger samman. Toppa med bär och kanske lite riven choklad.
Mat • Publicerad 22 maj 2019 • Uppdaterad 31 maj 2019
Fylld fläskytterfilé.
Fylld fläskytterfilé.Foto: Tommy Svensson

Fylld fläskytterfilé

Köttet fylls med en krämig fyllning med mycket smak.

6 portioner

Annons

Ugn: 175°

1 kg fläskytterfilé

2 tsk torkad timjan

salt, peppar

125 g färskost, vitlök&örter

3 msk röd pesto

140 g bacon

1 msk smör

Sås:

3 dl crème fraiche

Annons

1 vitlöksklyfta

rivet skal av 1 citron

1 msk pressad citronsaft

1 tsk honung

Gör så här:

1. Putsa köttet. Skär ett längsgående snitt i köttet och skär snitt åt sidorna. Banka ut köttet lätt så det blir en platta.

2. Krydda köttet med salt, peppar och timjan. Bred på färskost och pesto. Rulla ihop köttet och linda baconskivor runt köttet.

3. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna. Tillaga klart i ugnen tills innertemperaturen är 70°. Skiva upp köttet.

4. Rör ihop crème fraiche, riven vitlök, citronskal och saft och honung. Smaka av med salt och peppar.

Rostad morotssallad

Rostad morotssallad,
Rostad morotssallad,Foto: Tommy Svensson

Linserna kan bytas ut mot kokta bönor i olika färger.

Annons

6 portioner

Ugn: 225°

700 g morötter, gärna i olika färger

1 msk rapsolja

salt, peppar

70 g machesallad

125 g svarta linser, kokta

150 g fetaost

2 msk olivolja

1 msk äppelcidervinäger

Annons

1 msk honung

2 msk hackad persilja

1. Skala morötterna och dela dem på längden och eventuellt en gång till. Blanda dem med olja, salt och peppar. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna.

2. Lägg upp sallad, morötter, linser och smulad fetaost på ett fat. Blanda samman olja, vinäger, honung, salt, peppar och persilja och ringla över salladen.

Potatissallad

Potatissallad.
Potatissallad.Foto: Tommy Svensson

Potatisen får god smak av en senapssmakande dressing.

6 portioner

1 kg färskpotatis

250 g sparris

125 g sojabönor

1 rödlök

Annons

150 g miniplommontomater

2 msk olivolja

2 msk vit balsamvinäger

1 msk dijonsenap

Gör så här:

1. Tvätta potatisen och koka den mjuk. Låt den rinna av och ånga den väl. Dela stora potatisar.

2. Bryt av nedersta biten på sparrisen. Koka den i saltat vatten i ca 3 minuter. Koka sojabönorna enligt förpackningen. Skala, dela och skiva löken tunt. Dela tomaterna.

3. Blanda samman olja, vinäger, senap, salt och peppar i en stor skål. Vänd i potatis, sojabönor och lök.

4. Lägg upp sparris, potatissallad och tomater på ett stort fat.

Britatårta

Jordgubbstårta
JordgubbstårtaFoto: Tommy Svensson

En klassisk tårta med hur många namn som helst. Rabarber ger fin smak till fyllningen.

Annons

Ca 10 bitar

Ugn: 175°

75 g smör, rumsvarmt

2 dl florsocker

5 äggulor

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

4 msk mjölk

Maräng:

5 äggvitor

Annons

2 dl strösocker

3 msk mandelspån

Fyllning:

150 g rabarber

1 dl strösocker

1 tsk potatismjöl

1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde

150 g jordgubbar

Gör så här:

Annons

1. Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa i äggulorna en i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner tillsammans med mjölk.

2. Smörj ett bakplåtspapper med smör och strö över mjöl. Skaka av mjölet och lägg pappret i en långpanna. Bred ut smeten på plåten.

3. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Bred marängen över bottnen och grädda strax under mitten i 20 minuter. Låt kakan svalna och lossa den från pappret.

4. Ansa och skölj rabarbern. Skiva den i 1-cm tjock skivor och koka den mjuk med sockret. Rör ut potatis mjöl i lite vatten och rör ner i krämen. Låt den svalna och smaksätt med vaniljsocker.

5. Vispa grädden och blanda i rabarberkrämen. Dela kakan på mitten. Bred rabarbergrädde på den ena halvan och lägg på delade jordgubbar. Lägg på andra halvan och toppa med resten av jordgubbarna.

Kerstin Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons