Duka upp till fest för många
Fylld fläskytterfilé
Köttet fylls med en krämig fyllning med mycket smak.
6 portioner
Ugn: 175°
1 kg fläskytterfilé
2 tsk torkad timjan
salt, peppar
125 g färskost, vitlök&örter
3 msk röd pesto
140 g bacon
1 msk smör
Sås:
3 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
rivet skal av 1 citron
1 msk pressad citronsaft
1 tsk honung
Gör så här:
1. Putsa köttet. Skär ett längsgående snitt i köttet och skär snitt åt sidorna. Banka ut köttet lätt så det blir en platta.
2. Krydda köttet med salt, peppar och timjan. Bred på färskost och pesto. Rulla ihop köttet och linda baconskivor runt köttet.
3. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna. Tillaga klart i ugnen tills innertemperaturen är 70°. Skiva upp köttet.
4. Rör ihop crème fraiche, riven vitlök, citronskal och saft och honung. Smaka av med salt och peppar.
Rostad morotssallad
Linserna kan bytas ut mot kokta bönor i olika färger.
6 portioner
Ugn: 225°
700 g morötter, gärna i olika färger
1 msk rapsolja
salt, peppar
70 g machesallad
125 g svarta linser, kokta
150 g fetaost
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
2 msk hackad persilja
1. Skala morötterna och dela dem på längden och eventuellt en gång till. Blanda dem med olja, salt och peppar. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna.
2. Lägg upp sallad, morötter, linser och smulad fetaost på ett fat. Blanda samman olja, vinäger, honung, salt, peppar och persilja och ringla över salladen.
Potatissallad
Potatisen får god smak av en senapssmakande dressing.
6 portioner
1 kg färskpotatis
250 g sparris
125 g sojabönor
1 rödlök
150 g miniplommontomater
2 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 msk dijonsenap
Gör så här:
1. Tvätta potatisen och koka den mjuk. Låt den rinna av och ånga den väl. Dela stora potatisar.
2. Bryt av nedersta biten på sparrisen. Koka den i saltat vatten i ca 3 minuter. Koka sojabönorna enligt förpackningen. Skala, dela och skiva löken tunt. Dela tomaterna.
3. Blanda samman olja, vinäger, senap, salt och peppar i en stor skål. Vänd i potatis, sojabönor och lök.
4. Lägg upp sparris, potatissallad och tomater på ett stort fat.
Britatårta
En klassisk tårta med hur många namn som helst. Rabarber ger fin smak till fyllningen.
Ca 10 bitar
Ugn: 175°
75 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
3 msk mandelspån
Fyllning:
150 g rabarber
1 dl strösocker
1 tsk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
150 g jordgubbar
Gör så här:
1. Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa i äggulorna en i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner tillsammans med mjölk.
2. Smörj ett bakplåtspapper med smör och strö över mjöl. Skaka av mjölet och lägg pappret i en långpanna. Bred ut smeten på plåten.
3. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Bred marängen över bottnen och grädda strax under mitten i 20 minuter. Låt kakan svalna och lossa den från pappret.
4. Ansa och skölj rabarbern. Skiva den i 1-cm tjock skivor och koka den mjuk med sockret. Rör ut potatis mjöl i lite vatten och rör ner i krämen. Låt den svalna och smaksätt med vaniljsocker.
5. Vispa grädden och blanda i rabarberkrämen. Dela kakan på mitten. Bred rabarbergrädde på den ena halvan och lägg på delade jordgubbar. Lägg på andra halvan och toppa med resten av jordgubbarna.