Feature

Ett kök utan gränser

Feature Artikeln publicerades
Foto: Lennart Weibull

"Shakshuka – Jerusalems kök. Mat utan gränser."

Nidal Kersh

(Bonnier Fakta)

Mat är inte bara mat, särskilt inte i Israel och Palestina. Där handlar matlagning om familj och historia och en röra som hummus kan mycket väl användas som politisk symbol.

I Nidal Kershs kokbok med ljuvliga bilder av Lennart Weibull får vi en guidning i Jerusalems kök. Allt från hur man bäst får till kryddblandningen baharat till faster Husnyes mana’ish, en slags arabiska pizza. Recepten är inte komplicerade och kräver inte tusen specialvaror, här finns även svenska varianter med gula ärtor i falafeln.

Nidal Kersh, som är uppvuxen i Stockhom med en finsk mamma och en palestinsk pappa, låter släkt och vänner bidra med de bästa knepen på den marockanska kycklingen och auberginehalvorna med koriander. Till det får vi en inblick i staden Akko, familjehistoria och matminnen från Palestina. Man får lust både att ställa sig vid spisen och att resa.

Foto: Lennart Weibull

Shakshuka är en tomat och chiligryta med pocherade ägg som fint sammanfattar boken. Shakshuka betyder ”mix” eller att ”skaka om” och blir ett exempel på den mötesplats och smältdegel som Jerusalem alltid varit. Både för mat och människor.