Feature

Julens godaste godis gör du själv

Mat Artikeln publicerades
Safffranstosca.
Foto: Tommy Svensson
Safffranstosca.

Årets julgodis blir fudge, som är lätt att lyckas med och kan smaksättas på många olika vis, och barndomsklassikern dajm. Saffranskakan är toppad med toscasmet i år, extra gott, och julens dessert är naturligtvis något med choklad.

Saffranskaka

12 bitar, ugn: 175°

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 g saffran

1 sockerbit

50 g smör

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Garnering:

florsocker

Toscasmet:

100 g smör

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

100 g mandelspån

Gör så här:

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Stöt saffran med en sockerbit i mortel. Smält smöret tillsammans med saffran i en kastrull.

2. Blanda ner smöret i smeten. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.

3. Häll i smord och bröad form, 1 1/2 l. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Toscasmet: Blanda smör, socker, vaniljsocker, mjölk, mjölk och mandelspån i en kastrull och värm under omrörning tills glasyren tjocknar.

5. Ta ut kakan och bred försiktigt toscasmeten över kakan. Grädda klart mitt i ugnen ca 15 minuter tills kakan fått fin färg.

Inkokt clementin med vit chokladmousse
Foto: Tommy Svensson
Inkokt clementin med vit chokladmousse

Inkokt clementin med vit chokladmousse

6 portioner

150 g vit choklad

1 1/2 dl vispgrädde

1 dl turkisk yoghurt

Clementinkompott:

6 clementiner

1 dl vatten

1 dl strösocker

1/2 vaniljstång

saften av 1 apelsin

Gör så här:

1. Smält chokladen över vattenbad, rör då och då så den inte bränner vid. Vispa grädden men inte för hårt. Rör ner chokladen i yoghurten och vänd ner grädden. Häll upp moussen i portionsskålar och låt stelna i kyl ett par timmar.

2. Skala och skiva clementinerna. Koka upp vatten, socker och delad vaniljstång. Koka tills sockret lösts upp och rör sedan i apelsinsaften. Låt lagen svalna.

3. Skala och skiva clementinerna och lägg ner dem i lagen. Låt dra minst ett par timmar. Servera till moussen.

Dajm

24 stycken

65 g smör

1 msk kakao

3 msk ljus sirap

2 1/4 dl strösocker

3 msk vetemjöl

Garnering:

100 g mörk choklad

Gör så här:

1. Blanda smör, kakao, sirap, socker och mjöl i en kastrull och koka upp. Koka i 3 minuter för seg dajm och 5 minuter för hård.

2. Häll upp smeten i en form, 25x18 cm, klädd med bakplåtspapper och låt stelna.

3. Skär dajmen i rutor innan den stelnat helt. Smält chokladen över vattenbad och bred chokladen över dajmen. Låt stelna och skär i rutor.

Citronfudge.
Foto: Tommy Svensson
Citronfudge.

Vit chokladfudge med citron

Ca 60 stycken

150 g vit choklad

3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

100 g ljus sirap

1 krm salt

50 g smör

skal av 1 citron

Gör så här:

1. Hacka chokladen. Blanda grädde, socker, sirap och salt i en stor kastrull, gärna en traktörpanna. Den kommer fortare upp i temperatur och man har en vid gryta.

2. Koka upp och koka tills temperaturen är 120°, rör hela tiden. Ta kastrullen av värmen och rör i smör. Rör i hackad choklad och smaksätt med rivet citronskal.

3. Häll smeten i formen och låt stelna. Skär upp i bitar och förvara i kylen.