Annons

Julens godaste godis gör du själv

Årets julgodis blir fudge, som är lätt att lyckas med och kan smaksättas på många olika vis, och barndomsklassikern dajm. Saffranskakan är toppad med toscasmet i år, extra gott, och julens dessert är naturligtvis något med choklad.
Mat • Publicerad 13 december 2017
Safffranstosca.
Safffranstosca.Foto: Tommy Svensson

Saffranskaka

12 bitar, ugn: 175°

Annons

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 g saffran

1 sockerbit

50 g smör

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Garnering:

florsocker

Annons

Toscasmet:

100 g smör

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

100 g mandelspån

Gör så här:

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Stöt saffran med en sockerbit i mortel. Smält smöret tillsammans med saffran i en kastrull.

2. Blanda ner smöret i smeten. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.

Annons

3. Häll i smord och bröad form, 1 1/2 l. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Toscasmet: Blanda smör, socker, vaniljsocker, mjölk, mjölk och mandelspån i en kastrull och värm under omrörning tills glasyren tjocknar.

5. Ta ut kakan och bred försiktigt toscasmeten över kakan. Grädda klart mitt i ugnen ca 15 minuter tills kakan fått fin färg.

Inkokt clementin med vit chokladmousse
Inkokt clementin med vit chokladmousseFoto: Tommy Svensson

Inkokt clementin med vit chokladmousse

6 portioner

150 g vit choklad

1 1/2 dl vispgrädde

1 dl turkisk yoghurt

Clementinkompott:

6 clementiner

1 dl vatten

Annons

1 dl strösocker

1/2 vaniljstång

saften av 1 apelsin

Gör så här:

1. Smält chokladen över vattenbad, rör då och då så den inte bränner vid. Vispa grädden men inte för hårt. Rör ner chokladen i yoghurten och vänd ner grädden. Häll upp moussen i portionsskålar och låt stelna i kyl ett par timmar.

2. Skala och skiva clementinerna. Koka upp vatten, socker och delad vaniljstång. Koka tills sockret lösts upp och rör sedan i apelsinsaften. Låt lagen svalna.

3. Skala och skiva clementinerna och lägg ner dem i lagen. Låt dra minst ett par timmar. Servera till moussen.

Dajm.
Dajm.Foto: Tommy Svensson

Dajm

24 stycken

65 g smör

Annons

1 msk kakao

3 msk ljus sirap

2 1/4 dl strösocker

3 msk vetemjöl

Garnering:

100 g mörk choklad

Gör så här:

1. Blanda smör, kakao, sirap, socker och mjöl i en kastrull och koka upp. Koka i 3 minuter för seg dajm och 5 minuter för hård.

2. Häll upp smeten i en form, 25x18 cm, klädd med bakplåtspapper och låt stelna.

3. Skär dajmen i rutor innan den stelnat helt. Smält chokladen över vattenbad och bred chokladen över dajmen. Låt stelna och skär i rutor.

Citronfudge.
Citronfudge.Foto: Tommy Svensson
Annons

Vit chokladfudge med citron

Ca 60 stycken

150 g vit choklad

3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

100 g ljus sirap

1 krm salt

50 g smör

skal av 1 citron

Gör så här:

Annons

1. Hacka chokladen. Blanda grädde, socker, sirap och salt i en stor kastrull, gärna en traktörpanna. Den kommer fortare upp i temperatur och man har en vid gryta.

2. Koka upp och koka tills temperaturen är 120°, rör hela tiden. Ta kastrullen av värmen och rör i smör. Rör i hackad choklad och smaksätt med rivet citronskal.

3. Häll smeten i formen och låt stelna. Skär upp i bitar och förvara i kylen.

Kerstin Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons