Fotboll

Först jubel – sedan utbröt slagsmål

Fotboll Artikeln publicerades

Föräldrar slogs och sparkades på läktaren. Allt medan deras tolvåriga söner stod nere på planen och tittade på. Chockade. Och förtvivlade. Den största skandalen i Bladets och Alliansens 53-åriga historia var ett faktum.

– Jag trodde aldrig jag skulle behöva se något sånt här i Kristianstad. Vuxna människor som slåss för att fel lag vinner, säger Michael Engleson, ungdomsledare i Kristianstad BoIS, och speaker under ungdomsturneringen i går.

Det var efter semifinalen mellan Wä IF och Åsums BK som det spårade ur. Wä vann matchen med 6–2 och laget gjorde vågen framför sina föräldrar.

Då small det på läktaren mittemot.

Vuxna människor gick till attack mot varandra. Knytnävar, slag och sparkar delades ut. Av föräldrar och släktingar till barnen i Åsums BK och Wä IF.

– Jag trodde inte mina ögon, säger Michael Engleson, som ringde polisen när bråket blossade upp på nytt.

Fyra polisbilar kom till platsen, men då skingrades folkhopen.

Åsikterna vem som bar skulden till bråket går isär.

Det blir polisens sak att utreda. Ord står mot ord, och versionerna var lika många som slagen och sparkarna. Polisen förhörde flera vittnen. Bland annat domaren Sofia Tjernberg.

– Det är det värsta jag varit med om, säger Sofia, som uppfattade att det som mest var 30–35 personer inblandade i bråket.

– Jag såg bland annat en kvinna som sparkade en liggande man i huvudet flera gånger. Det var fruktansvärt att se.

I går kväll bekräftade polisen att ingen människa var gripen, däremot hade man flera anmälningar om misshandel.

– Jag vet inte vad jag ska säga...jag har aldrig varit med om något liknande, säger Måns Ahlm, tränare i Åsums BK och som fick trösta flera av sina spelare som grät nere på planen.

Barn som grät när de förstod att deras mamma, pappa eller släkting var inblandad.

Åsums BK, som hade ytterligare ett lag i semifinal, var tveksam till att spela den.

– Vi hade bara en avbytare och eftersom ett par av spelarna var chockade så var jag tveksam till att ställa upp, säger Måns Ahlm.

Till slut spelades matchen och Åsum besegrade Näsby med 5–3.

Roger Persson, känd fotbollsdomare men också tränare i Wä IF, försökte lugna bråkstakarna från sin position nerifrån planen.

– Jag bara skrek "Sluta, sluta, sluta", men det hjälpte inte, säger Roger, som verkligen fick vara med om en märklig dag.

Först var han övertygad om att hans lag var utslaget – och skickade hem sina spelare. Kort därefter gick det upp för honom att laget hade gått vidare som bästa grupptrea.

– Då fick jag ringa in grabbarna på nytt, säger Roger.

I kvartsfinalen körde Wä över Ifö/Bromölla med 7–1.

Och så då 6–2 i semifinalen mot Åsums BK 2.

– Med bråket på näthinnan så är det något svårt att tänka på fotboll, men grabbarna har gjort det fantastiskt bra, säger Roger, som har några hektiska dagar framför sig.

Förutom finalen i Alliansen så är tolvåringarna klara för semifinal i Norra Skåne cup i Hässleholm.

– Dessutom dömer jag finaldagen i Alliansen. Men jag ska nog få ihop det.

I finalen väntar Åsums BK 1.

Ett laddat möte.

– Vi får väl kyla ner föräldrarna på läktaren innan vi sparkar igång, säger Åsums tränare Måns Ahlm, som skämdes över det som inträffade.

– Det är pinsamt. Man tror inte att föräldrar ska kunna reagera på det här sättet, men uppenbarligen kan det inträffa även i Kristianstad. Men förhoppningsvis var det här första och sista gången.