Fria ord

God äldremat

Fria ord Artikeln publicerades

Som anhörig och i mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med äldre personer. För det mesta är de ganska nöjda med den vård och omsorg som erbjuds. Men det finns en sak som de ofta har synpunkter på – den mat som levereras till hemmet.

I dag får 60 000 personer mat hemkörd. Mer än en tredjedel av dessa får inte välja vilken mat de vill ha utan måste acceptera det som erbjuds. Det är bara tre procent av kommunerna som infört valfrihet för äldrematen.

C lanserar nu förslag så att äldre verkligen får välja vilken mat de skall äta. Genom att införa obligatorisk valfrihet kan fler ges möjlighet att leverera mat till äldre. Ortens restauranger med kockar kan utmana de nuvarande matleverantörerna.

Äldre människor har olika behov och smak. De mår bättre genom att de får välja den mat de vill ha. För många äldre är måltiden kanske det enda på dagen de ser framemot och därför skall måltiden vara en upplevelse.

Det viktigaste är inte att maten är tillagad enligt konstens alla regler utan att den är god. Om inte maten smakar bra så spelar det ingen roll om den anses vara nyttig, för då äts den inte upp. Ett sätt att arrangera matleveransen är att den lokala restaurangen kan plocka ihop en matlåda från dagens rätt och leverera. Därigenom garanteras snabb leverans och ett varierat matutbud.

Att värna om våra äldre som byggt upp vårt välfärdssamhälle måste prioriteras.

Lars-Ivar Ericson (C) ,riksdagskandidat, Tyringe