Elever fick ingen hjälp efter JB-skolans konkurs

Hässleholm Artikeln publicerades

Chocken över den plötsliga nedläggningen av John Bauer-skolan stillades något av skolans löften om hjälp att hitta ny utbildning. Men två elever från frisörprogrammet vittnar om hur de stått helt ensamma med både praktiska problem och med sin oro.

– Det var fruktansvärt. Hon hade bara gått ett år och hade två kvar. Vi fick höra om nedläggningen på tv-nyheterna på kvällen. Det kom så hastigt och med bara en dryg vecka kvar innan sommarlovet, säger Liselotte Englund.

Hennes dotter Nellie Englund och hennes kompis Malin Andersson kände sig ändå något lugnade av det brev som John Bauer-Skolan (JB) skickade hem. Malins mamma, Ann Andersson, berättar om löften om att försöka hålla ihop klasserna.

– I brevet stod det också att rektorn skulle ha enskilt möte med varje elev. Så bra, tänkte jag och planerade att ta ledigt från jobbet för att kunna vara med.

Men när jag frågade rektorn efter tid och datum så bara stirrade hon på mig. Hon kände inte ens till brevet, säger Malins mamma Ann Andersson.

Inte heller skolans samlingsmöte blev vad de hoppats på.

– Vi blev bara instoppade i matsalen allihopa men ingen av de ansvariga kunde svara på våra frågor. I slutändan har vi inte fått någon hjälp av JB överhuvudtaget, säger Ann Andersson.

Fick göra allt själv

Sommarlovet blev inte den avslappning som de båda frisöreleverna hoppats på.

– Det är ju inte så kul att gå på sommarlov och inte veta vilken skola man ska gå på sen. Jag var orolig och det blev kanske inte så mycket sömn, säger Malin Andersson.

Sedan kom beskeden om att de inte kunde få plats i Kristianstad och att Hässleholms kommun inte ville starta en ny frisörutbildning.

– Efter det är det mamma som har fått göra allting. Hon har letat fram telefonnummer och ringt skolor och sedan har vi fått ordna så att vi kunde åka dit och titta, säger Malin Andersson.

För Nellies mamma Liselotte Englund var ett val enkelt – någon ny friskola skulle det inte bli.

– Det vill jag varna andra föräldrar för. Med mina erfarenheter så vet jag att man måste göra grundliga kollar i ekonomi och struktur på skolan innan man låter sitt barn gå där.

Ingen mer friskola

Därför valde Nellie Englund bort frisörutbildningen i Lund, en tidigare JB-skola som nyss blivit uppköpt av en annan privat aktör. I stället fick de båda klasskompisarna till slut plats på Nicolaiskolan i Helsingborg. För Hästvedabon Nelli Englund innebär det omkring fyra timmars pendling varje dag.

Men de är glada över att de själva tog tag i saken, och att de nu får ta med sig åtminstone en gammal klasskamrat till den nya skolan.

– Jag och Nellie är bra kompisar, så det är bra att vi ska gå tillsammans. Nu tycker jag att det känns okej, och jag har hört att utbildningen i Helsingborg ska vara bra, säger Malin Andersson.

På grund av semestertider fanns det ingen på Hässleholms kommun som kunde ge kommentarer. Kristianstadsbladet har via konskursförvaltaren sökt ansvariga inom den nedlagda John Bauer-koncernen utan resultat.