Försök till mordbrand på flyktingboendet

Hästveda Artikeln publicerades

En av de nyanlända ungdomarna på det akutöppnade flyktingboendet i Hästveda försökte natten till onsdagen att sätta eld på lokalen där han befann sig. En 17-årige pojke är misstänkt för försök till mordbrand.

På boendet, som Malmö kommun öppnade akut i helgen, bor i nuläget 210 ensamkommande barn och ungdomar. Under natten till onsdagen var det enligt polisen ett mindre bråk på förläggningen. I samband med detta hotade 17-åringen med att tända eld på lokalen där han befann sig, en stuga som han delar med ett 30-tal andra.

– Han skulle sätta fyr på ett täcke och stod med en tändare i handen. Väktare gick in och hanterade det, säger Magnus Kjellén på företaget Aleris som driver boendet åt Malmö kommun.

Någon eldsvåda bröt aldrig ut. Polis tillkallades till platsen. 17-åringen greps vid 02.20-tiden och blev senare anhållen, misstänkt för försök till mordbrand. Han hördes under onsdagen och släpptes därefter. Socialen har nu tagit hand om 17-åringen, som fortfarande är misstänkt för försök till mordbrand.

  – Det går inte att undvika sådana här incidenter till hundra procent, eftersom de är många barn i en speciell situation. Incidenten under natten togs om hand enligt våra säkerhetsrutiner, säger Isabel Andersson, chef för stöd och boende för unga på Aleris.

  Aleris har i nuläget minst åtta personer på plats i Barnens by dygnet runt. Dagtid är de 18 personer. Företaget har tagit personal från sina andra verksamheter och förflyttat dem till Hästveda. Dessutom går även två väktare från Securitas runt på området hela tiden.

  Sätter ni in några åtgärder med anledning av vad som hände i natt?

  – Sådana incidenter händer och vi är vana vid att hantera det, vilket gjorde att personalen visste hur de skulle agera. Jag ska ha ett möte med vaktbolaget imorgon (läs i dag) för att se om vi behöver ha fler väktare, men det har inget med händelsen att göra utan beror på att fler ungdomar har kommit till boendet de senaste dagarna, säger Kjellén.

  Annelie Larsson, förvaltningsdirektör för sociala resursförvaltningen i Malmö, säger att kommunen vid akuta boenden som i Hästveda ställer samma krav som när de tidigare upphandlat boenden med Aleris.

  – Vi kräver systematiskt brandskydds- och säkerhetsarbete och krav på erfarenhet av arbete med barn och ungdomar hos personalen. Lokalerna i Hästveda var från början granskade eftersom det är en kolonianläggning. Saker kan hända när man arbetar med barn och ungdomar som varit med om traumatiska upplevelser, säger hon.

  Något krav på hur stor personalstyrkan ska vara finns inte.

  – Vi har inte satt något antal utan man ska kunna bedriva god omsorg och ge ett tryggt omhändertagande. Utifrån det får man anpassa personalen, säger Annelie Larsson.