Grålleklubben – en klubb för klenoder

Hässleholm Artikeln publicerades

Grånande män vårdar sina klenoder i Grålleklubben!

Harry Ferguson i England hade skapat en evighetsmaskin när han 1947 introducerade Grålle. Den lille traktorn tillverkades i totalt 517651 exemplar och såldes över hela världen

I Sverige marknadsfördes den med slogan "Från pålle till Grålle" och ersatte hästen i många småjordbruk. Lite mer än 32000 såldes.

– Grålle tillverkades under precis tio år, berättar Johnny Svensson från Önnestad som är grållesamlare och har ett tiotal traktorer förutom arbetsredskap som tillverkades som tillbehör för just Grållen.

– Den första Grållen jag kom i kontakt med var min farbrors. Den köpte han då jag var barn och använde den i sitt jordbruk i hela 47 år. Sedan lade han av med jordbruket, men hade inte lyckats slita ut traktorn och det är det fantastiska.

– Traktorn var inte särskilt stark, men det var kvalitet. Den hade mellan 24 och 31 hästkrafter beroende på om det var en bensinmodell, eller kördes på fotogen eller diesel. Motorn låg också i bilar som Triumf och Morgan. Det som gjorde den outslitlig var den okomplicerade motorn, och man räknar med att bara i Sverige rullar än i dag mellan 23000 och 24000. Det som gjorde Grålle populär var att den hade trepunktslyftet. Det var revolutionerande då det var den första traktor som hade detta. Det gjorde att den kunde lasta mer än sin egen vikt, och dessutom var smidig.

– Ju mer last desto bättre gick den påpekar Kristianstadsbon Peter Hellberg.

Själv är han betydligt yngre än traktormodellen men blev grållefantast och medlem i Grålleklubben sedan han köpt sig en "grå traktor" för att använda i trädgården.

– Det gör att jag idag har fyra "grållar", men dessutom börjat samla på traktormodeller.

Har man en gammal Grålletraktor så finns hjälpen inom räckhåll om det är problem. Det finns Grålledoktorer som kan det mesta om Fergusontraktorer.

– Det finns klubbar över hela världen med syfte att värna om Grållens fortlevnad och om de redskap och tillbehör som fanns att köpa till just denna traktormodell. Svenska Ferguson-klubben Grålle startade i Ringarum utanför Söderköping i Östergötland för 20 år . I Skåne har vi en egen sektion sedan -97 med cirka 650 medlemmar och vi medverkar i ett 15-tal arrangemang varje år. Det är Ulf Peterssons Grållar som visas.

– Det roligt få hit dem just en sådan här dag då vi har öppet hus, säger Ingvar Holgersson, som äger och driver Traktorbolaget i Hässleholm och är representant för Massey-Ferguson.

– Många av de som kommer hit är uppvuxna med den här traktorn. Det skapar intresse, det blir tid för nostalgi och man pratar minnen. Nu gör man det här, för träffades man på de gamla gårdsauktionerna men den tiden är förbi.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se
Hässleholm