Herslow petades som ordförande

Hässleholm Artikeln publicerades

Moderaterna fortsätter att förändra i de egna leden. Nu har Ernst Herslow petats som kretsordförande till förmån för Peo Lindholm.

Den senaste tiden har präglats av turbulens inom Moderaterna. Först Urban Widmarks avgång, sedan misstroendeomröstningar mot Björn Widmark och Cecilia Tornerefelt. I förra veckan fick kretsordförande Ernst Herslow, som är gift med Tornerefelt, kliva åt sidan.

– Det är ett led, vad jag kan förstå, i skiftet av människor, säger Ernst Herslow, som dock kommer att vara ordförande i avdelningen Hästveda/Farstorp.

Han fick reda på valberedningens förslag samma dag som kretsårsmötet där valet av ordförande gjordes. Ernst Herslow hade tidigare påtalat att han var villig att sitta kvar på posten, som han haft i tre år.

– Den nye ordföranden har pratat om transparens, som i hög grad saknats tidigare. Förfarandet från valberedningen är inte transparent, det kan man inte säga.

Valdes enhälligt

Ernst Herslow anser att den senaste tidens turbulens är olycklig.

– Partiet får något löjets skimmer över sig. Det liknar lite ett öråd i Robinson och det känns inte seriöst.

Peo Lindholm, 45 år från Tormestorp, valdes enhälligt till ny ordförande. Han arbetade till årsskiftet som biträdande föreståndare på Mötesplats Ljungdala, men jobbar nu som lärare på Kulturskolan.

Han har varit medlem i Moderaterna i Hässleholm i två år och sitter varken i någon nämnd eller i kommunfullmäktige.

– Som kretsordförande arbetar man mer administrativt och med medlemsfrågor, vilket är nog så viktigt just nu, säger Peo Lindholm.

– Det är som en medlem sa: ”Nu är det uppförsbacke.” Vad gör man? Det är bara att börja gå. Jag har fördelen att jag inte suttit med eller varit delaktig i misstroendeomröstningarna, jag är ett nytt blad.

Vad kommer du att verka för som ordförande?

– Jag kommer att jobba med kampanjer och medlemsaktiviteter och för en större transparens. Alla medlemmar ska känna sig delaktiga. Vi måste ut och prata och lyssna på väljarna, säger Peo Lindholm.

Vilka frågor brinner du för?

– För mjuka frågor, jag har jobbat mycket med integrationsfrågor och även kulturfrågor. Jag är ingen ekonom. Jag tror att vi behöver bli bättre på att profilera oss även i dessa frågor.