Högt vatten – vallen stängd

Hässleholm Artikeln publicerades
Räddningstjänsten och tekniska förvaltningen har beslutat att stänga vallen i Finjasjön.
Foto: Annica Jönsson
Räddningstjänsten och tekniska förvaltningen har beslutat att stänga vallen i Finjasjön.

Under hela hösten har det varit hög vattennivå i Finjasjön. Nu har räddningstjänsten och tekniska förvaltningen beslutat om att stänga vallen vid Brovägen i förebyggande syfte.

Vattennivån i Finjasjön ligger i skrivande stund på 44,40 meter över havet och det är ungefär två meter högre vatten än normalt för årstiden.

– Sedan slutet av oktober har nivån legat där och pendlat med en decimeter upp eller ner. Vattennivåerna ser inte ut att sjunka och för att förekomma tog vi tag i diskussionen med tekniska förvaltningen, berättar räddningschef Daniel Sirensjö.

Gemensamt fattade man beslut om att stänga vallen vid Brovägen som en försiktighetsåtgärd. Vallen ska enligt Daniel Sirensjö ha stängts av tekniska förvaltningen redan under torsdagen.

Senast vallen stängdes var för två år sedan då vattennivån var uppe i 44,44 meter över havet. Det kan jämföras med rekordåren 1980 och 2002 då vattenståndet var 45,08 respektive 45,30.

– Nu är jag inte meteorolog, men att det ligger högt i år gissar jag beror på att det har regnat mycket. Det är oerhört vått i markerna och allt regn som kommer nu går direkt ut i systemet och fyller på. Genom att stänga vallen har vi en extra barriär mot sjön och vattnet skulle börja stiga snabbt, säger Daniel Sirensjö.