Kulturhuset har fått ett nytt fik för sugna

Hässleholm Artikeln publicerades
Emil Jaensson, Andrea Davidsson, Anna Lundh och Katarina Winther jobbar på nyöppnade på Kulturcaféet ARTon i Hässleholms kulturhus.
Foto:Peter Maunula
Emil Jaensson, Andrea Davidsson, Anna Lundh och Katarina Winther jobbar på nyöppnade på Kulturcaféet ARTon i Hässleholms kulturhus.

Nu går det att fika i Kulturhuset igen. På lördagen öppnade Kulturcaféet ARTon som tagit över lokalerna efter Café Nyfiket. ARTon syftar på att lokala konstnärer får ställa ut på caféet.

Lokalen pryds av buketter och det luktar nymålat och fräscht efter renoveringen som pågått sedan början av oktober.

Katarina Winther och Anna Lundh hälsar de första gästerna välkomna.

– Det känns fantastiskt trevligt, men lite nervöst. Vi har jobbat på och målat, tapetserat och fixat till ganska rejält, säger Katarina Winther.

Caféet drivs av en ekonomisk förening som ett arbetsintegrerat, socialt företag.

– Det innebär att vi säljer arbetsrehabiliterande platser till bland annat Arbetsförmedlingen. Det handlar om personer som av en eller annan orsak står långt från arbetsmarknaden. Vi har två stycken som börjat redan och vi har gått ut med att vi har nio stycken heltidsplatser. Här jobbar man 100 procent av sin arbetsförmåga och det kan vara två timmar i veckan och uppåt. Vinsten återinvesteras i företaget och det kan vara nya redskap, råvaror, utbildningar och föreläsningar – eller att vi bara åker ut och har roligt någonstans, säger Katarina Winther.

Emil Jaensson är en av de två som börjat jobba i caféet, i grunden är han finsnickare.

– Det här med restaurang och kunder är nytt för mig, men det är kul med något man inte gjort förr. Jag ville testa något annat och man lär sig alltid något nytt, säger han.

Paret Modéer från Lund var två av de första gästerna.

– Det var gott och trevligt, säger Agneta Modéer.