Lokalt företag hoppas på hajp

Hässleholm Artikeln publicerades

Allt från en soffplats och hela hus till båtar ska kunna hyras på Michael Karlsson och Magnus Nilssons nystartade sajt. Tyringesönerna har inspirerats av ett amerikanskt framgångföretag och hoppas på att bli ledande på den här sidan Atlanten.

– Jag hade en idé om det här för många år sedan när jag höll på att köpa en lägenhet i Thailand och tänkte att det borde finnas en marknad för att hyra ut privatbostäder. Jag och Michael började prata om detta för tre år sedan och nu har vi blivit inspirerade av ett amerikanskt företag som är extremt hajpade och kände att vi ville vara först med just det här konceptet i Sverige, berättar en av grundarna Magnus Nilsson.

Fungerar i USA

Företaget han pratar om heter Airbnb och startade hemma i ett vardagsrum i USA för tre år sedan. I dag öser investerare pengar över företaget och New York Times spådde i somras att det kommer att göra grundarna till miljardärer. Om den svenska satsningen kommer att göra Tyringesönerna lika rika återstår att se.

– Ingen i Sverige har vågat satsa på det här så det är obruten mark vi ger oss in på. I dagsläget är vi tre delägare men vi har dörren öppen för att ta in fler partners, säger Magnus Nilsson.

Svenskarnas resevanor har ändrats och en charter med all inclusive har tappat mark till förmån för eget boende, gärna mitt bland lokalbefolkningen. Problemet är att det inte alltid är ett helt pålitligt alternativ och det är många som blivit blåsta.

Konsumentbetyg

Affärsidén går ut på att tillhandahålla ett säkert betalningssystem och ett gediget betygssystem. På hyrboende.se ska man kunna hitta boende och lägga upp sitt eget boende, och det behöver inte vara en lägenhet. Det kan vara en soffa, en båt eller varför inte en koja.

– Det som är unikt för oss är att vi har hand om hela kedjan från att en hyresgäst letar boende, bokar och betalar till att den recenserar det efteråt. Vi kommer att satsa mycket på recensioner och bygga det hela på att koppla det till sociala nätverk så att man till exempel kan logga in på vår sida med sitt facebook–konto, berättar Magnus Nilsson.

– Fokus blir också på lite roliga och alternativa boenden till exempel en inredd vindkvarn eller koja, fortsätter han.

Sajten lanserades för tre veckor sedan och har än så länge bara ett 60-tal annonser uppe.

– Men det är redan många som har hört av sig och ställt frågor och varit nyfikna och vi har redan någon lägenhet i Barcelona och någon i New York, säger Michael Karlsson.