Annons

Miljoner saknas för att bekämpa arbetslöshet

Kommunen måste spara, samtidigt som arbetsförmedlingens kontor lades ner. Det slår hårt mot arbetsmarknadsenheten, som är underfinansierad. Pengar kan komma att skjutas till, enligt Lars Johnsson (M).
Hässleholm • Publicerad 21 november 2019
Arbetsmarknadsenheten är underfinansierad med 6,7 miljoner kronor och Lars Johnsson (M) öppnar för att skjuta till medel.
Arbetsmarknadsenheten är underfinansierad med 6,7 miljoner kronor och Lars Johnsson (M) öppnar för att skjuta till medel.Foto: Tommy Svensson

– Det kommer vi inte klara att hämta hem. På något sätt behöver budgetmedel tillskjutas avdelningen.

Det sa Jan-Ole Engkvist, chef för arbetsmarknadsenheten (avdelningen arbetsmarknad och kompetens), till Kristianstadsbladet i mitten av oktober, när han kämpade för att möta de sparkrav som ålagts honom.

Annons

Det handlade då om ett besparingskrav på 8 miljoner kronor och ett prognostiserat intäktsbortfall på 14 miljoner kronor.

Han räknade då med att kunna spara 13 miljoner kronor, genom att slå ihop enheter och dra ner på antalet tjänster. Det skulle samtidigt fattas 10-11 miljoner kronor.

I dag saknas drygt 6,7 miljoner kronor, samtidigt som det råder viss osäkerhet kring sökta medel på runt 5 miljoner.

En underfinansierad internbudget för kommunledningskontoret, där arbetsmarknadsenheten ingår, klubbades ändå av kommunstyrelsen.

Voteringen slutade 7-6 för liggande förslag. Socialdemokraterna, Centern och Folkets Väl reserverade sig.

– Det har blivit en tuffare smäll för arbetsmarknadsenheten än vi kunde förvänta, därför är budget inte i balans. Det kan bli aktuellt att skjuta till medel, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Efter ett riksdagsbeslut lade Arbetsförmedlingen ner 132 lokalkontor och Hässleholm fanns bland de drabbade orterna.

Det förändrade drastiskt kommunens förutsättningar att bedriva arbetsmarknadsåtgärder. Nedläggningen innebar att Arbetsförmedlingen finansiering av de arbetsmarknadsåtgärder som bedrivits av arbetsmarknadsenheten avslutades.

– Arbetsförmedlingen har abdikerat fullständigt och gör arbetsmarknadsenhetens uppdrag nästintill omöjligt, säger Ulf Berggren (SD), som ersatte Hanna Nilsson (SD), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Lena Wallentheim (S) vill skjuta till pengar och efterlyste en dialog mellan de olika blocken för att hantera frågan.

Annons

– Restalliansen (M, KD, L) sade vid sitt tillträde att man skulle arbeta med dialog, men så har det inte blivit.

Hon avvisar inte att föra dialogen med samtliga tre block, inklusive Sverigedemokraterna.

– Men inbjudan till samtal måste komma från Restalliansen. Om de bjuder in så kommer vi.

Lars Johnsson (M) avvisar inga samtal men vill avvakta till februari-mars nästa år.

– Vi vet inte vad som händer på intäktssidan. När all information samlats ihop så får vi göra ett ställningstagande.

En fungerande arbetsmarknadenhet är helt nödvändig, anser såväl Lars Johnsson (M), Ulf Berggren (SD) och Lena Wallentheim (S).

– Att vara utan vettig sysselsättning är förödande för individen och vi måste jobba direkt mot den kategorin medborgare. Det slår också mot kostnaderna för ekonomiskt bistånd, säger Lars Johnsson (M).

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons