Nu ska hundarna ha lyx

Hässleholm Artikeln publicerades

Den första kojan gjordes till en nakenhund som skulle ha golvvärme och lyssna på symfoniorkester genom det inbyggda högtalarsystemet. Familjeföretaget i Hässleholm tillverkar landets lyxigaste cribs för hundar. – Vem som helst vill ju bo där, säger Mircea Podar.

För två år sedan startade paret Felicia Coman och Mircea Podar företaget Lucky Hundkoja. Idén importerade de från Rumänien, där den före detta militärpsykologen Mircea Podar tillverkade kojor i början på 1990-talet.

– Vi gjorde undersökningar på marknaden och fick moraliskt stöd från kommunen, även om de flesta inte trodde på idén, berättar sonen Michael Podar.

Grundtanken bygger på att bygga hem till jyckarna med superkvalitet. Livslängden ska vara lika lång som på vilket hus som helst.

– Vi ville ha andra modeller än de enkla ladorna som fanns. Nu är vi uppe i 21 modeller, som tillverkas på kundens begäran.

Många gånger är det kopior på husses och mattes egna hus – fast i miniatyr.

– Visst är det gulligt, det ska passa in, skrattar Michael Podar.

– I Skandinavien är man väldigt måna om sina djur. Det är inte som i övriga Europa där hunden inte är en så stor del av familjelivet. I Rumänien finns det mest utehundar i Europa, om inte i världen, men här är det vår bästa kompis, säger Felicia Coman. I verkstaden står en koja modell större under uppbyggnad. På 1,7 kvadrat ryms golvvärme, klinkers, belysning, tvåglasfönster och ett stötdämpande tak. Förutom solterrassen utanför då.

– Det är den mest avancerade koja vi tillverkar – än så länge.

Nästa generations hundkoja ska vara utrustad med både swimmingpool och webbkameror så att husse och matte kan ha koll på hunden från jobbet.

– Moderna husägare vill inte att hunden ska ha en traditionell koja, konstaterar Michael Podar.

Prislappen kan dock skjuta i väg till uppemot 35 000 kronor. – Ju lyxigare koja, desto populärare är den. Folk är beredda att betala, de betalar ju 50 000 kronor för en åkgräsklippare de använder två månader om året.

På två år har omkring 300 kojor sålts. Men det är inte i Hässleholm eller övriga Skåne som de flesta kunderna kommer i från.

– Vi säljer till Piteå, Gällivare, Luleå ... I Skåne har vi nog sålt minst kojor genom åren. Det har nog med klimatet att göra, men får vi fler vintrar som denna så kanske fler vill ha golvvärme.

Förutom hem till hundar bygger de även till katter, kaniner och minigrisar. Drivkraften är vetskapen att djuren får det bra.

– Vi ser glädjen i både hundarna och kunderna. Jag sover gott om natten när jag vet att de har det bra.