Ökat tryck med fler nyanlända 2017

Hässleholm Artikeln publicerades
Länsstyrelsens anvisningsbeslut för kalenderåret 2017.
Foto:Marcus Ericsson/TT
Länsstyrelsens anvisningsbeslut för kalenderåret 2017.

Hässleholms kommun måste ta emot 63 nyanlända invandrare för bosättning nästa år - minst. Det framgår av länsstyrelsens anvisningsbeslut för kalenderåret 2017.

– Jag ska inte sticka under stol med att det kommer att bli kämpigt, säger kommunens flyktingsamordnare Jenny Carlbom till Kristianstadsbladet.

Ett stort bekymmer är bristen på lägenheter.

Av de 44 nyanlända som anvisades till Hässleholm i år har kommunens bostadssamordnare tillsammans med kommunala Hässlehem och privata aktörer lyckats skaka fram egna lägenheter åt de allra flesta.

Det är mer än vad många andra kommuner har lyckats med, där flera familjer kan få trängas i både lägenheter och sommarstugor. Men i och med länsstyrelsens senaste beslut är man tillbaka på ruta ett.

– På lång sikt måste det byggas fler bostäder i kommunen. Det kräver planering. Tills dess måste vi titta på andra lösningar. Vi pratar med politikerna och förvaltningarna, för vi kommer att behöva stöd från flera håll, säger Jenny Carlbom.

Lyssnar de på er, tycker du?

– Vi för en dialog. Men sedan återstår det ju att se vad det ger för resultat.

Kommunerna är skyldiga att ta emot de flyktingar som anvisas.

Hur många varje kommun ska ta emot beror på befolkningsstorlek, arbetsmarknad, det totala mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn samt hur många asylsökande som redan vistas där.

Kommande år tilldelas Kristianstad 137 anvisningsplatser, Bromölla 18 och Osby fyra medan Östra Göinge inte får någon. I Hässleholms fall har siffran landat på 63, vilket Jenny Carlbom tycker är ett i och för sig rimligt antal.

– Länsstyrelsen har tagit hänsyn till att många som kommit hit har bosatt sig här. Vi kan inte säga nej till anvisningar och vi är glada om människor vill flytta hit. Däremot kommer vi att behöva mer uppbackning av kommunens övriga verksamheter framöver, för just nu vet vi inte riktigt hur vi ska göra, säger hon.

Redan nu står det dock klart att de som kommer nästa år inte kan räkna med att placeras i lägenheter. Det får i stället klara sig med olika temporära lösningar.

Att få tak över huvudet tillhör inte bara livets nödtorft. Det finns även andra aspekter på bostadsfrågan, menar Jenny Carlbom.

– Man får en dålig start på sin integration om man har en dålig bostad, säger hon.