S-profil plockas bort som valambassadör

Hässleholm Artikeln publicerades

Björn Widmark, Folkets Väl, har starkt ifrågasatt det lämpliga i att Omar Al-Ganas (S) givits i uppdrag att få utländska medborgare och förstagångsväljare att rösta. Nu har Omar Al-Ganas plockats bort från uppdraget.

”Det känns för jävligt”, säger Omar Al-Ganas.
Foto: Andreas Örwall Lovén
”Det känns för jävligt”, säger Omar Al-Ganas.

På måndagsförmiddagen fick Omar Al-Ganas (S) beskedet att han inte längre kunde verka som valambassadör, som är ett uppdrag inom ramen för projektet ”Nordöstra Skåne röstar”.

Omar Al-Ganas sitter i SSU:s distriktsstyrelse, arbetarekommunens styrelse samt återfinns på valbar plats för Socialdemokraterna till kommunfullmäktige.

– Det känns för jävligt, om jag ska vara ärlig. Förbaskat tråkigt, säger Omar Al-Ganas till Kristianstadsbladet efter han mottagit beskedet.

Omar Al-Ganas pekar ut Björn Widmark, Folkets väl, som orsak till att han fick lämna uppdraget.

– Jag tycker inte att det är Björn Widmarks uppgift att bedriva häxjakt. Han har inte ens pratat med mig personligen om mitt uppdrag.

FV-profilen medger att han starkt ifrågasatt Omar Al-Ganas lämplighet.

I slutet på förra veckan tog han kontakt med Stefan Larsson, kommunens tillväxtchef och ansvarig över projektassistenten för valambassadörerna.

Björn Widmark (FV) vänder sig mot att Omar Al-Ganas fick uppdraget som valambassadör.
Björn Widmark (FV) vänder sig mot att Omar Al-Ganas fick uppdraget som valambassadör.

– Omar Al-Ganas uppfyller inte kravet på opartiskhet. Han har en tydlig politiskt profil och det är omöjligt för andra att skilja på hans roll som socialdemokrat och opartisk valambassadör, säger Björn Widmark (FV).

I förra veckan berättade Kristianstadsbladet om projektet ”Nordöstra Skåne röstar”. Projektassistenten Zeinab El-Mestrah berättade då om svårigheterna att rekrytera valambassadörer. Platserna som valambassadör stod bland annat tomma i Perstorp och Osby.

Är det inte positivt att Omar Al-Ganas vill ta rollen som valambassadör i Hässleholm?

– Låt mig ställa en motfråga: varför engagerar sig inte andra? Hur utannonserades uppdraget? Jag har inte sett eller hört något om detta, säger Björn Widmark (FV).

Han tar även upp att Omar Al-Ganas verkat som ungdomsambassadör i samband med utredningen om ett kommande Ungdomens Hus.

I uppdraget ingick att intervjua drygt 500 ungdomar om deras syn på bland annat innehåll i en framtida fritidsgårdsverksamhet.

– Han får betalt för att tala med massor av ungdomar som sedan ser honom gå i främsta 1 maj-ledet. Det borde ha funnits lämpligare kandidater bland de 30 personer som sökte uppdraget som ungdomsambassadör.

Björn Widmark vill understryka att det inte handlar om person utan princip.

– Omar Al-Ganas är säkert en jätteduktig och ambitiös kille, det är inte det jag ifrågasatt, utan hans trovärdighet som valambassadör.

Omar Al-Ganas har inga problem att skilja på rollerna, säger han.

– Jag pratar inte om socialdemokratisk politik som valambassadör eller fritidsledare på Ljungdala. Som valambassadör berättar jag om hur val går till och ger grundläggande kunskap för att människor ska kunna utnyttja sin rättighet att rösta.

Omar Al-Ganas kommer att knacka dörr som S-politiker i valrörelsen och han talade i samband med 1 maj.

Tror du att de personer du möter i ditt uppdrag som valambassadör alltid kan skilja på dina roller?

– Man kanske överlag tänker att jag är en engagerad person. Det är nog från individ till individ.

Tillväxtchef Stefan Larsson berättar att han tillträdde sin tjänst först när Omar Al-Ganas redan var utsedd som valambassadör.

– Det är viktigt att ha en politiskt neutral frontyta när man ska informera om val och det gäller även för ett ideellt uppdrag, som det Omar Al-Ganas haft.

Borde man i så fall inte haft det i åtanke redan vid rekryteringen?

– Ibland får man ta lärdomar med sig. Det är en sådan kontrollfråga som vi definitivt kommer att ställa nästa gång.

När det gäller rekryteringsprocessen så har projektassistent Zeinab El-Mestrah annonserat efter valambassadörer via bland annat sociala medier och kommunens hemsida.