Socialdemokrat stämmer tidigare sverigedemokrat

Hässleholm Artikeln publicerades

Att påstå på Facebook att en politiker samarbetar med vänsterextremister, är det förtal? Ja, anser Jonathan Lindborg som vid tillfället var vice ordförande för CUF i Skåne. Nu stämmer han den tidigare sverigedemokraten för kränkning och kräver 5 000 kronor i skadestånd.

Det var i juni i fjor när debatten inför valet var het. Så även på Facebook där den då politiskt aktiva 46-årige mannen namngav Jonathan Lindborg tillsammans med en SSU-are och en ungkommunist. I texten stod det ”CUF:s vice ordförande Jonathan Lindborg utvecklar ett starkt samarbete med vänsterextremister” följt av ” Är det nya Centerpartiet? Ingå samarbete med vänsterextremisterna?”

Frågande

Jonathan Lindborg har till sin stämningsansökan bifogat en skärmdumpning av sidan på Facebook där texten står.

46-åringen är helt frågande till anklagelsen.

– Jag förstår inte vad det handlar om och måste se stämningsansökan först. Du säger att det finns en skärmdump, men det kan ju vem som helst fabricera. Och du har väl hört talas om facerape, säger han till Kristianstadsbladet.

– Om det är så får ju jag ta till rättsliga åtgärder.

Har du inte formulerat dig så som det står?
– Jag har gått igenom mina sidor bakåt i tiden, det här är ju för ett år sedan. Jag känner inte till det.

Har du uttryckt dig så?
– Jag och Lindborg hade en diskussion, han skrev märkliga insändare i Kristianstadsbladet, men det var då. Det senaste halvåret har han skickat en massa konstiga mejl om att jag ska sätta in 500 kronor på hans konto och hotat med att stämma mig, men jag bara skakar på huvudet. Och nu lever jag ett vanligt Svenssonliv, säger han.

20-årige Jonathan Lindborg ventilerar gärna sina synpunkter, bland annat på Kristianstadsbladets debattsida.

– Men jag har aldrig gått till personangrepp, betonar han.

Har sökt kontakt

Jonathan Lindborg har försökt komma i kontakt med 46-åringen.

– För att få en ursäkt och komma fram till någon form av förlikning. Men han har inte ens bemödat sig om att svara på mejl, berättar Jonathan Lindborg.

Varför tar du strid och driver frågan om förtal mot honom i domstol?
– Hade det varit en tonåring som skrivit det hade jag inte brytt mig, men det här är en nästan 50-årig man och han var högt uppsatt inom partiet då. Jag hoppas det här ska få en normerande effekt, att man aktar sig för att skriva vad som helst.

Varför vill du inte bli sammankopplad med vänsterextremister?
– De såväl som högerextremister går utanför de demokratiska ramarna och för fram sina åsikter med våld, något jag tar bestämt avstånd från, betonar han.

Att texten var publicerad på 46-åringens sida på Facebook medförde att den fick extra spridning.

–Vid tillfället hade han över 400 vänner, där både de och vänners vänner kunde läsa det. Till skillnad från en politikerblogg som kanske bara har ett 20-tal läsare, förklarar Jonathan Lindborg som lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten i Helsingborg i tisdags.

Avhopp efter tvist

46-åringen var vid tidpunkten starkt engagerad inom SD men hoppade av partiet i samband med en tvist med ledningen redan i september i fjor.

Han har vid två tillfällen tidigare blivit fälld för förtal av bland annat en före detta partikamrat på sin blogg.

– Då erkände jag vad jag skrivit, men inte att det var frågan om förtal. Och en av domarna är överklagad till högsta domstolen, säger han.

Sedan april har den före detta Sverigedemokraten inte uppdaterat sin blogg, men twittrar aktivt och har 95 anhängare där.

Finns texten om dig kvar på Facebook?
– Jag vet inte. Han har stängt så att endast vänner kan läsa sidan nu, säger Jonathan Lindborg.

I våras bytte Jonathan Lindborg parti, till Socialdemokraterna.

Han är dock fortsatt engagerad inom kyrkan i Vankiva, för Centerpartiet.

– De har bett mig att jag ska vara kvar.