Ung centerpartist kritisk till partiets syn på unga

Hässleholm Artikeln publicerades

Centerpartiet får kritik från det egna ledet. 19-årige Jonathan Lindborg är besviken över att ungdomar stängs ute och är orolig över Centerns framtid.

– Jag tycker att det finns en jantelag i Centerpartiet och en djup kultur som säger att man ska sitta i partiet i 20–30 år innan man får något uppdrag. Att man ska vara på tillväxt tills man är 50, så upplever jag det, säger Jonathan Lindborg.

Den unge politikerns mål var att få ett uppdrag i barn- och utbildningsnämnden eller socialnämnden efter valet. Det uppdrag han fick blev som ersättare i valnämnden.

– De har bara sammanträden någon gång vart fjärde år. Jag har lagt ned mycket tid på Centerpartiet och visat engagemang och vilja, säger 19-åringen från Mala som även är besviken på den geografiska spridningen bland de politiker som fått platser i nämnderna.

Han gick med i partiet 2007 och valdes in i kretsstyrelsen 2008 samt i styrelsen för leader lag PH. Han är även invald i kyrkorådet i Vankiva församling.

Inför valet placerades han som nummer tio på valsedlarna.

Han ifrågasätter partiets agerande och menar att de inte tar tillvara på sina unga medlemmar.

– Vi vet hur viktigt det är med förstagångsväljare, det är i princip de som avgör valen.

Jonathan Lindborg berättar att han inte går ut med sina synpunkter på partiet för att sänka det, utan för att rädda det.

– Man kan ifrågasätta om partiet vill fortsätta att existera. Vi har backat sedan kommunsammanslagningen på 70-talet och jag vill försöka få till en förändring på synen på ungdomar i partiet.

Kretsordföranden i Centern i Hässleholm, Lars Olsson, tillbakavisar att det skulle finnas någon form av kultur där ungdomar inte släpps fram.

– Det kan jag mycket kraftfullt dementera. Det får stå för honom, säger han.

Efter valet tvingades partiet dra ned på antalet uppdrag, vilket gjorde att antalet platser att fördela mins-kade.

Lars Olsson menar ändå att ett av kriterierna inför valet har följts – att föryngra partiet. Han nämner ersättarna i omsorgs- och barn- och utbildningsnämnden som är 26 respektive 29 år.

– Vi har föryngrat en hel del, men man är inte garanterad en plats bara för att man är ung. Vi har dessutom fått in fler yngre kvinnor än tidigare.