IFK

Supervärvningen

IFK Artikeln publicerades

IFK Kristianstad värvar den välmeriterade dansken Lars Möller Madsen. Övergången från polska Wisla Plock blev klar på mindre än en vecka. "Det öppnar upp möjligheter för oss", säger IFK-tränaren Kenneth Andersson.

Det blev en blixtvärvning av hög internationell klass. Dansken Lars Möller Madsen har bland annat 74 landskamper och ett EM-guld på sin meritlista. Mest känd är han kanske för sina framgångar i VM 2007, där han bland annat avgjorde kvartsfinalen mot Island med två sena mål i förlängningen.

– Det har gått ganska fort, första kontakten togs för mindre än en vecka sedan. Det är ett spännande namn som stärker vår satsning, säger Tobias Jarl i IFK:s sportteam.

205 centimeter långe Lars Möller Madsen har de senaste säsongerna tillhört Wisla Plock, men har fått allt mindre speltid efter en allvarlig knäskada i fjol.

– Jag har fått för lite speltid, men jag har varit "fit for fight" ett tag och korsbandet är det inga problem med längre, säger Lars Möller Madsen.

Egentligen var Madsen intressant för IFK först till nästa säsong, men eftersom dansken gärna ville lämna Polen öppnade sig en möjlighet för en snabb affär. Och att Madsen hade sex månader kvar på sitt kontrakt med Wisla Plock var inget IFK blev lidande av.

– Nej, vi har inte varit involverade med dom (Wisla). Det är en uppgörelse mellan klubben och spelaren, säger Tobias Jarl.

Att IFK lyckas värva en spelare av den här kalibern tackar man helt och hållet sina sponsorer för. För det råder ingen tvekan om att 29-årige Madsen är en av klubbens största värvningar genom tiderna.

Dansken själv hade fler valmöjligheter, men såg IFK som det mest seriösa alternativet.

– Den sportsliga utmaningen var bäst här och de andra alternativen gällde i så fall bara korttidskontrakt, säger Lars Möller Madsen, som skrivit på för ett och ett halvt år i IFK.

– Sen är det bättre för mig och min familj som jag har i Köpenhamn. Det ska nog inte bli några problem att hitta en lösning som blir bra för alla parter.

Madsen blir spelklar först efter VM-uppehållet och är inte med i dubbelmötet mot Guif. Något som också ger IFK-tränaren Kenneth Andersson möjlighet att skola in nyförvärvet i laget.

– Han har inte spelat så mycket som trea i försvaret, men det hade inte Claus (Kjeldgaard) heller när han kom och nu är han en av de bästa i elitserien. Lars kommer bidra med mycket, men självklart måste man träna och därför är det jättebra att vi har dom här veckorna på oss. Det blir ärligare både för oss och för Lars, säger Kenneth Andersson.

Madsen – som i Danmark är känd under smeknamnet "Big Lars" – beskriver sig själv som en skytt i första hand. En skytt som kan användas på flera positioner.

– Jag spelade högernia de första två åren i Skjern, säger dansken.

– Det öppnar upp möjligheter för oss. Vi får se vilket som passar laget bäst, säger Kenneth.

Lars Möller Madsen är IFK:s spelare från och med den 1 januari och första matchen lär bli mot Hammarby borta den 2 februari.