EU-parlamentet röstar om köttklister

Inrikes Artikeln publicerades

I dag avgör Europaparlamentet köttklistrets öde. Och mycket tyder på att parlamentet kommer att upphäva det godkännande som EU-kommissionen gav tidigare i år.

- Jag kommer att rösta nej och jag tror att det kommer att bli nej, säger EU-parlamentarikern Marit Paulsen, FP, till TT.

Den 8 februari i år beslutade EU-kommissionens ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa att godkänna så kallat köttklister, eller trombin som det egentligen heter. Enzymet trombin tillverkas av blod från gris eller ko, och med hjälp av det kan köttdelar sättas ihop på ett enklare sätt. Exempelvis kan mindre delar av fläskfilé sättas ihop till något som ser ut som en hel färsk filé. Och det är detta Marit Paulsen och många andra Europaparlamentariker nu vänder sig emot.

- Det är direkt missledande. Köttbitar som egentligen bara duger att göra korv på ska de försöka sälja till dig som biff eller filé. Jag är tvärsur på hur den här produkten marknadsförs, det är rent fusk, säger Paulsen.

Hon betonar att köttklistret inte på något sätt är farligt och att liknande produkter använts länge. Men hon menar att risken att konsumenterna vilseleds är så uppenbar att klistret inte kan godkännas, även om det framgår av förpackningen vad produkten innehåller.

Alla hänger dock inte med i hennes resonemang. Alf Svensson, KD, hör till dem som tänker rösta för ett godkännande.

- Jag hittar inte tillräckligt bärande argument emot. Världen har inte tillräckligt med protein och köttmarknaden blir alltmer internationell. Om detta kan innebära billigare pris och därmed tillgång till kött för fattiga människor så tycker jag att det är av godo, säger han.