Annons
Nyheter

Feminism utan politiskt tvång

Feminism sammankopplas ofta med olika former av förbud och regler.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2014

Feminister på vänstersidan driver frågor som porrförbud, kvotering och detaljstyrning i välfärden, men all feminism handlar inte om saker man kan besluta om politiskt.

Det är lätt att kräva lagändringar och fler regleringar, men de allra flesta riktiga förändringarna i ett samhälle åstadkoms genom att tillräckligt många människor ändrar sitt beteende, tar ansvar och gör förändringar i sin egen vardag. Jämställdhet och feminism är ett exempel på när bemötande av andra och egna val faktiskt spelar roll.

Annons

Om man vill bryta de strukturer som finns kan man börja med sig själv.

Dela lika på hushållsarbetet hemma, ta ut hälften var av föräldraledigheten, vara hemma lika ofta som sin partner när barnen är sjuka och ta tillvara på och var uppriktig i alla nära förhållanden.

Det är lätt, särskilt i semestertider, att som heteropar falla tillbaka i gamla könsroller. Kvinnor förväntas trivas med att vara organiserade omhändertagande hönsmammor som styr upp resor, barnkalas och släktmiddagar medan män får hålla på med sidoprojekt, gärna relaterade till bollsport, varmt kött, skruvar eller motorer. I sak och situation behöver det verkligen inte vara fel, men om det bara sker av ren slentrian bör man tänka om och fundera på varför. Fler kvinnor borde tillåta sig själva att släppa kontrollen, och fler män borde se över sitt eget ansvar i de små vardagsbestyren.

Att leva feministiskt i vardagen handlar särskilt om hur man behandlar andra människor, och vad man själv tolererar. Be folk förklara sexistiska eller nedlåtande skämt istället för att skratta åt dem.

Fråga arrangören av populära event varför det bara är män på scen.

Uppmuntra närstående barn att satsa på intressen som går mot normen om de tvekar.

Vardagsfeminism handlar inte bara om vad man gör, utan också om vilka man tar intryck av, vilka förebilder man har och vad man konsumerar.

Att läsa böcker skrivna av människor med olika erfarenheter eller att se på filmer och tv-serier som dramatiserar livet hos personer som inte har samma bakgrund eller förutsättningar som en själv. Empati består av förmågan att kunna lyssna på andra, ta åt sig deras erfarenheter och sedan agera med dem i åtanke. Helt enkelt att behandla andra så som man själv skulle vilja bli bemött.

Det kanske låter som sunt förnuft, men det är i vardagen man förändrar. Politiken kan hjälpa en bit på vägen, som att behandla människor lika oavsett vilket kön de fötts till, eller se till att så många som möjligt kan försörja sig själva och att man vid behov kan lämna en dålig relation. Men för det där andra som man gör varje dag krävs det eftertanke, en stor dos medmänsklighet och att oftare försöka sätta sig in i någon annans situation.

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons