Johanna Nylander

Mata inte trollen på nätet

Johanna Nylander Artikeln publicerades

För ett par veckor sedan läckte det ut nakenbilder på några kända amerikanska kvinnor.

Bilderna dök upp på en rad internetsajter, och många sökte efter att få se kändisarna utan kläder. En säkerhetslucka menade några.

Problemet var bara att bilderna inte var läckta, utan stulna från servrar som var skyddade med användarnamn och lösenord, och laddades upp på öppna sajter av människor som aktivt hade bestämt sig för att hacka in på just de specifika kändisarnas privata mobilkonton.

Få verkade i början reflektera över moralen i att själv söka upp bilderna för att titta eller återpublicera dem på andra sajter.

  Internet gör att små saker,enskilda bilder, en engagerande video eller en bra berättelse snabbt kan få spridning till en världsomspännande publik. Ibland används det till bra saker, som att sjukdomen ALS uppmärksammats genom att människor utmanade varandra att hälla en hink med is över huvudet och skänka pengar till forskningen. Eller som när CP-skadade Fredrik i somras besteg bergstoppar i Arjeplog för att samla in pengar till barncancerföreningen i Norrland som gjort dagarna för hans cancersjuke treårige son lite bättre.

  Andra dagar visar internet sig från sin sämsta sida, som när den amerikanska spelutvecklaren Zoe Quinn fick hela sitt liv upplagt på nätet när en svartsjuk expojkvän ville hämnas. En liten grupp män som inte gillade att Quinn var uttalad feminist bestämde sig för att hota, baktala och göra allt för att förstöra för Quinns privatliv och för spelet hon utvecklat.

  Liksom i fallet med de stulna nakenbilderna av kändisar försvarades männens agerande av många, och det spreds konspirationsteorier som gick ut på att det egentligen var kvinnornas fel.

  Bara för att något stårpå internet behöver det inte vara sant, och ett av skälen till att kvinnohat sprids stort på nätet är att så många lyssnar och ger det större vikt än det har. Sajter som vill ha lönsamma klick och många läsare till sina artiklar formulerar skandalrubriker, och motståndare till idiotin ger den ofta mer uppmärksamhet än den förtjänar. Resultatet blir kontraproduktivt.

  Men hur skall man då bemöta idioter på internet? För det första ska man inte mata trollen och ge dem mer uppmärksamhet än de förtjänar. På samma sätt som det inte är en riksnyhet att någon står och skriker galenskaper i ett gatuhörn är det en riksnyhet att någon skriver galenskaper i ett litet hörn på internet.

  Ta debatten och bemöt argumenten på plats, men ge dem inte mer uppmärksamhet än de förtjänar. Den största gruppen människor, vare sig det är spelare, kändisar eller män är trots allt vettiga människor som inte hatar kvinnor eller tror på konspirationsteorier.

  Om man har det i åtanke kan man ge plats till att sprida lite mer av alla de bra sakerna internet kan bidra med i stället för det dåliga.