"Allt finns i mitt huvud"

Kristianstad Artikeln publicerades

Det finns oklarheter kring de anklagelser som riktades mot den avstängde avdelningschefen Björn Carlqvist. Nu visar sig förvaltningschef Jan Westberg ha godkänt fakturor från samma firma som han kritiserat Carlqvist för att anlita.

Björn Carlqvist stängdes i slutet av augusti av från sitt jobb, utan lön. Carlqvist skulle enligt förvaltningschef Jan Westberg bland annat ha brutit mot kommunens regelverk för upphandling och mot LOU, Lagen om offentlig upphandling.

I början av veckan undertecknade Björn Carlqvist avtalet som innebär att han får 820 000 kronor för att säga upp sig själv. Samtidigt återtogs avstängningen, vilket enligt Carlqvists fack innebar att anklagelserna emot honom föll.

Varken Jan Westberg eller Björn Carlqvist vill ge några detaljer kring de anklagelser som riktats mot den förre avdelningschefen. När Kristianstadsbladet begär att få se den utredning som ska ha gjorts under sommaren så hävdar Jan Westberg att någon sådan inte finns. Han har föredragit anklagelserna muntligen under förhandlingarna, säger han.

När Kristianstadsbladet så begär ut det skriftliga material som ligger till grund för fördragningen, säger Jan Westberg att inte heller något sådant finns.

– Allt finns i mitt huvud, säger Jan Westberg. Men frågan vad som låg till grund för uppgiften att Carlqvist brutit mot kommunens regelverk för upphandling och LOU vill Jan Westberg inte svara på.

– Då kan jag bli anmäld för förtal eftersom det inte finns något skriftligt som visar det, förklarar Jan Westberg.

Men när Björn Carlqvist stängdes av talades det om att "brottet" skulle ha varit att hans avdelning utan anbud hade anlitat en före detta anställd till att utföra tjänster. Den tidigare anställde sa upp sig själv i början av 2008, efter att kommunen två gånger varnat honom för att ha utfört arbete åt andra uppdragstagare på ordinarie arbetstid.

Men när C4 Teknik anlitade den varnade anställde som konsult under hans uppsägningstid reagerade personaldirektör Leif Rülf och kommunalrådet Bengt Gustafson (M), som inte ville se en upprepning.

Trots det, och trots ytterligare påpekanden, har alltså den varnade anställde fortsatt att anlitas, utan upphandling. Under 2009 och hittills i år har C4 Teknik betalat ut 440 000 kronor till hans bolag. Jan Westberg hävdar nu att han inte fick veta detta förrän i slutet av juli i år, och att det var en "fullkomlig nyhet".

– Jag trodde han (den tidigare anställde) var en avslutad affär. Vi stoppade alla sådana affärer med en gång.

Men Jan Westberg har själv godkänt två fakturor från den före detta anställdes bolag. En i maj månad, och en i augusti.

– Det stämmer. Men jag attesterade den utan att veta att det var den före detta anställdes bolag. Jag kände inte till namnet på det, säger Jan Westberg.

På beställningsbekräftelsen hänvisas till ett avtal mellan C4 Teknik och den före detta anställdes bolag. Men varken Jan Westberg eller den som beställde arbetet undersökte om det fanns ett avtal. I stället förlitade Jan Westberg på beställaren, som i sin tur litade på vad två kollegor sa.

Varför godkänner du räkningar utan att veta om det finns avtal eller vilket företag som pengarna betalas till?

– Jag måste lita på att personalen som sköter det här gör den kontrollen, svarar Jan Westberg.Matti Stenrosen