Äpplen från skörden och av granit

Kristianstad Artikeln publicerades

Nyskördade äpplen i lådor i stånden och bygdens Hanna Westman fick det första granitäpplet. I går hölls för nittonde året Vångabygdens skördefest.

Under eftermiddagen lyste sensommarsolstrålar från himlen ovanför skidbacken ner över fältet där marknadsstånden bildade en stor fyrkant. Några tusen fötter trampade runt i det våta gräset och fyllde kasse efter kasse med nyskördade frukter och grönsaker eller hantverk. Vädret var på försäljarnas och arrangörernas sida under årets skördefest, ja, även på besökarnas sida.

– Det var nog vädret som gjorde att vi åkte hit. Vi har inte varit här på några år, sa Margot Gerndt, som tillsammans med maken var på väg hemåt med flera kassar i båda händerna.

Hon visade nöjt upp en stock med brysselkål, som fick samsas med äpplen, päron och äppelmust.

– Nu ska vi hem och göra äppelpaj, sa hon.

På andra sidan stånden stod Pernilla Mattsson och Samuel Robin från Djurröds gård. De sålde nyskördad honung och andra produkter relaterade till biodling. Det var första året för dem på skördefesten.

– Det har varit helt okej. Det var helt klart värt att åka hit, säger Pernilla.

Växlande skördesäsong
Hemma i Djurröd har paret ett 120-tal bisamhällen och bakom sig en växlande skördesäsong.

– Försommarskörden var jättebra, men i den andra skörden har det mesta regnat bort, säger Samuel.

Däremot har det varit en bra säsong för pumpor, som Tanja Zabel från Ingemansgården i Kiaby, sålde vid ett av stånden.

– Det kanske inte har varit mycket sol för badväder, men tillräckligt med sol för pumpor.

Hon hade pumpor i alla möjliga former och färger och pumpor för prydnad och för mat, men hade inte sålt så bra som hon hade hoppats.

– Det har gått bättre på andra ställen.

Några stånd bort stod Daniel Enarsson och Camilla Göransson från Råbybäcks gårdsbutik, som sålde grönsaker och rotfrukter. Det gick över förväntan.

– Vi har fått åka hem och hämta mer, sa Daniel medan han räckte över en kasse med purjolök och kronärtskockor till en kund.

För första gången delade arrangörerna av skördefesten ut ett granitäpple, tillverkat av lokala stenhantverkaren Mats Jeansson.

– Under flera år har vi i kommittén spånat på ett koncept för att sporra insatser som görs för att lyfta fram Vångabygden. Polletten ramlade ner i år, det blev ett äpple som symboliserar skördefesten och Vångagranit, säger Bert-Ola Nilsson, ansvarig för det administrativa.

– Hanna Westman var ett enkelt val. Hon tog i våras inte bara Vångabergets slalomklubbs, utan även Skånes, första sm-guld i utförsåkning. Det ger eko i media och i varje tävling hon deltar i, marknadsför hon Vångabygden.

Hanna Westman kunde inte medverka vid skördefesten, hon var på träningsläger i Torsby, där hon går på skidskola.

– Det var kul, säger hon över telefonen. Men tyvärr kunde jag inte komma hem. Det är mycket träning hela tiden och om en vecka ska vi åka skidor, i Bottrop i Tyskland, där det finns en inomhusbacke.