Barn springer mot cancer

Degeberga Artikeln publicerades
Specialpedagog Torbjörn Fridolin sprang hela tiden tillsammans med barnen. 2 bilder
Foto:Freke Räihä
Specialpedagog Torbjörn Fridolin sprang hela tiden tillsammans med barnen.

350 skolelever från Degeberga skola gav järnet för att samla in pengar till forskning som ska bota barncancer.

Eleverna springer ett varv runt lekplatsen, fortsätter runt dammen utanför skolan och sedan tillbaka in genom upploppet. Alla elever på Degeberga skola deltar efter förmåga. De springer för Barncancerfonden. Eleverna har jagat sponsorer som skänker en summa för varje varv de springer. De flesta har sina föräldrar som sponsorer. Barncancer berör alla.

– Det är barn som hjälper barn att få en framtid, säger Emil Borgström i årskurs fem. De ska få växa upp.

Emil är även med i styrelsen för nybildade Degeberga IF, men på fritiden spelar han helst teater på Scen Österlen, och har precis gått med i Everöds scoutkår.

En halvtimme innan loppet startar värmer en handfull ungdomar upp med bus. Det går inte att ta miste på entusiasmen. Först springer de yngsta barnen och en timme senare de äldre. Specialpedagog Torbjörn Fridolin har bestämt sig för att springa under hela tiden loppet pågår. Senare får han sällskap av några av de äldre eleverna.

– Det är fint väder att springa i, säger Emil innan han försvinner iväg, fast det är lite ruggigt.

Fakta

Team Rynkeby Skolloppet

350 skolelever från Degeberga skola springer samtidigt som 163000 elever från 525 skolor i Sverige, Danmark, Norge och Finland. I fjol samlade de danska och svenska skolorna in nästan 24 miljoner kronor, uppger Team Rynkeby Skolloppet som står bakom initiativet. 10 maj offentliggörs hur mycket skolorna samlat in i år.

Visa mer...

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Med hjälp av lokalkorrar får vi en mer nära bevakning av landsbygden. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter

Visa mer...