Bockeboda har fått ny ägare

Kristianstad Artikeln publicerades

På fredagen skrevs kontraktet på. Ny ägare till Bockeboda strövområde är O D Krooks donation.

Strövområdet på 467 hektar på Nävlingeåsens sluttning inbringade i dag 52,5 miljoner kronor till Kristianstads kommun. Kontraktet mellan kommunen och O D Krooks donation skrevs på under bokträden i området.

– Ett historiskt undertecknande, området har ju varit i stadens ägo så länge, säger Stefan Olsson som är vd för Stiftelsen Skånska landskap som kommer att förvalta skogen åt den nya markägaren.

Avtalet mellan parterna innebär att området kommer att rustas upp, till en början satsar parterna vars 250 000 kronor. Redan nästa år ska stigarna märkas om, bänkar och informationstavlor bytas ut och grillplatserna rustas upp. På längre sikt finns planer på att göra området mer tillgängligt genom en hårdgjord stig och anpassad rastplats, samt en toalett vid Uddarpsområdet.

– Jag tror att vi har möjlighet att sätta in lite mer pengar för att rusta upp området än vad kommunen gjort den senaste tiden, säger Olsson.

Skogen i Bockeboda kommer inte att stå orörd.

– Men vi vill att våra marker ska kunna användas till annat än att bara producera skog. Vi vill att så många som möjligt ska kunna komma ut i skogen och röra på sig.

Såren i naturen ska bli så små som möjliga.

– Stiftelsen driver ett miljöcertifierat skogsbruk och tänker kanske mer på den biologiska mångfalden än privata skogsägare. Vi försöker minimera såren i naturen och på en del områden försöker vi med kalhyggesfritt skogsbruk. Men på ett område med gran i samma ålder måste vi avverka allt på en gång, säger Stefan Olsson.

Det finns inget som säger att stiftelsen inte får sälja skogen vidare, men Stefan Olsson menar att köpet är långsiktigt och att skogen ska förbli tillgänglig för allmänheten.

– 52,5 miljoner kronor är väldigt mycket pengar men vi satsar på långsiktigt skogsägande. Det brukar kännas som en vettig affär efter 25 år.