Bonde och Matmarknad

Kristianstad Artikeln publicerades
Syskonen Alice, Anton och Axel tycker att det är jätteroligt att hjälpa sin pappa under marknaden.
Foto:Annika Majak
Syskonen Alice, Anton och Axel tycker att det är jätteroligt att hjälpa sin pappa under marknaden.

Nytt namn, samma koncept. Det som tidigare var Bondens egen marknad heter i dag Kristianstad Bonde och Matmarknad.

Lördagen den 1 juli. Det duggregnar och Kristianstad håller sakta på att starta sin dag. På Lilla torg finns ett par stycken stånd redan uppe. Det är dock inte så många av försäljarna som har dykt upp.

– Vi fick tillståndet sent och sedan var flera redan inbokade på annat så därför är vi så få här i dag. I vanliga fall kommer vi att vara 8-15 producenter som säljer lokalproducerade varor, säger Leo De Geer, ordförande i föreningen Kristianstad Bonde och Matmarknad.

Här finns det honungsburkar. Samtliga kommer från bin som varit i trakten. Ingrid Fernström från Viby smakar ett par sorters honung som kommer just från Viby. Valet hamnar på den som har mer blomsmak.

Intill står representanter för Marcello's Farm. Här är det fokus på Kravmärkt och närproducerad sallad denna lördag. Axel, Anton och Alice är glada över att vara med pappa på jobbet och sälja sallad och betor.

– Det är jätteroligt att vara här. Det är så man vaknar extra tidigt på morgonen och ser fram emot det, säger Alice, 14 år.

– Vi säljer det som är bra och Kravmärkt, flikar lillebror Axel som är 12 år in.

Försäljning på lilla torg sker den första lördagen i varje månad.