Brand i glasspinnefabrik uppklarad

Kristianstad Artikeln publicerades

Polisen har nu klarat upp branden slutet på förra året i den gamla glasspinnefabriken i Arkelstorp.

– Vi har kommit fram till att det var en handfull ungdomar i de lägre tonåren, både killar och tjejer, som handskats vårdslöst med eld i byggnaden och därigenom orsakat branden, berättar åklagare Eva Norberg.
Eftersom ungdomarna är under femton år och därmed inte straffmyndiga har förundersökningen nu lämnats över till socialnämnden i Kristianstad för kännedom och beslut om eventuella insatser. – Även om de inblandade ungdomarna fyllt femton år skulle brottsrubriceringen inte blivit mordbrand, utan snarare vårdslöshet med eld, säger Eva Norberg.
Glasspinnefabriken hade under en tid varit ett tillhåll för tonåringar i och omkring Arkelstorp.
– Ungdomarna har rökt där och även hanterat eld på annat sätt utan att det funnits någon avsikt hos dem att anlägga brand i byggnaden, framhåller Eva Norberg. Det var på förmiddagen den 26 juli som larmet kom från närboende om att det brann i den gamla glasspinnefabriken. Fabriken hade då nyligen fått en ny ägare i Sweden Beech Sticks som tagit över från ett konsortium som lagt ner verksamheten där. Avsikten var att produktionen av glasspinnar i fabriken skulle starta igen efter sommaren, men de planerna satte branden stopp för. Lennart Svenezon