Brutala åldringsrånare slog till

Kristianstad Artikeln publicerades

Två ovanligt brutala åldringsrånare slog på torsdagen till mot en 78-årig kvinna i Kristianstad. De kom över cirka 50 000 kronor i kontanter.

Det var vid niotiden på förmiddagen som det ringde på kvinnans lägenhetsdörr på Oxhagsvägen.

Kvinnan bor ensam och såg att det stod två unga män i vardagliga kläder utanför.

– Hon öppnade dörren och blev då genast knuffad bakåt så att hon hamnade halvliggande på hallgolvet. Den ene mannen tryckte ner hennes ansikte mot golvet så att hon inte skulle kunna se vilka de var, berättar inre polisbefäl, Göran Wigermo i Kristianstad. Mannen höll också en kniv framför kvinnans ansikte, medan den andre genomsökte lägenheten efter pengar. När han hittat vad de sökte sprang männen ut från lägenheten och försvann.

Allt var över på mellan fem och tio minuter.

Kvar på hallgolvet halvlåg då den 78-åriga kvinnan. Hon var oskadad, men ordentligt skärrad.

Polisen fick larmet en dryg kvart senare.

– Vi gick genast ut med efterlysning till samtliga polisbilar i området efter två män i 20-25-årsåldern klädda i jackor och vanliga byxor och cirka 180 centimeter långa med mörkt hår, säger Göran Wigermo. Därefter började polisen att knacka dörr i området för att ta reda om några andra människor lagt märke till de två rånarna.

– Dessutom pratade vi i lugn och ro med kvinnan för att försöka kartlägga vilka personer som kan ha känt till att hon hade mycket pengar hemma. Det verkar inte vara en slump att männen slog till just mot henne, menar Göran Wigermo. Han efterlyser människor som kan ha sett männen eller någon mystisk bil i Sommarlustområdet vid niotiden i går förmiddag.

Kriminaltekniker finkammade i går också kvinnans lägenhet för att leta spår efter rånarna, exempelvis fingeravtryck eller hårstrån som genom dna-analys kan användas som bevis mot misstänkta gärningsmän.

Polisen rubricerar hittills brottet som grovt rån.

Åldringsrånet är det allvarligaste i sitt slag Kristianstadstrakten sedan en kväll i mars 2002 då en 81-årig man och hans 72-åriga hustru överfölls i sin villa i Vä av en ensam rånare.

Rånaren tvingade ner det äldre paret på golvet och bakband dem till händer och fötter. Sedan tejpade han igen både deras munnar och ögon så att de varken skulle kunna skrika efter hjälp eller se hur han såg ut.

Den mannen var också cirka 180 centimeter lång, liksom rånarna på Oxhagsvägen i går. Rånet i Vä är fortfarande inte uppklarat.

Det vanliga vid åldringsrån är annars att en person på ett eller annat sätt uppehåller och distraherar offret medan en kumpan smyger in och genomsöker lägenheten eller huset.

Något hot eller våld används då inte och ofta märker inte åldringen stölden förrän efteråt.

Polisen vill nu komma i kontakt med personer som har reagerat på att två okända män har rört sig i området Oxhagsvägen 38-46 under onsdagen och fram till brottet i går förmiddag. Vittnen har uppgett att de har sett männen redan under onsdag förmiddag i trapphuset till lägenheten och utanför.

044-18 55 68

lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se