Burkinis till låns skapar debatt

Hässleholm Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto:Rolf Haid
Arkivbild.

Fritidsnämndens ordförande i Hässleholm reagerar nu på att skolorna lånar ut burkinis till muslimska flickor som annars inte deltar i simundervisningen.

Sedan Norra Skåne förra veckan berättade att Hässleholms kommun har tre burkinis till låns för skolor där några muslimska flickor annars inte deltar i simundervisningen, har diskussionen gått varm – inte minst på sociala medier.

Kristianstadsbladet kunde senare berätta att det inte var kommunen som köpt in de heltäckande badplaggen, utan att de skänks av den lokala Majblommeföreningen.

Nu reagerar fritidsnämndens ordförande i Hässleholm, Agneta Olsson Enochsson (L), på att skolorna lånar ut burkinis.

– Det var Majblommans initiativ för att ingen skulle hamna utanför och jag förstår den goda intentionen. Initiativtagarna tyckte att barnen ska få möjlighet att få känna en slags frihet och bada med de andra barnen. Men jag vill inte att man ska uppmuntra hedersförtryck, där har skolvärlden ett stort ansvar.

Hon är dock noga med att poängtera att det är en svår fråga, utan enkel lösning.

– Om de här flickorna har fått lov att bada med de andra barnen kanske de kastar av sig burkinin senare, för att de har fått prova att bada, resonerar Agneta Olsson Enochsson.

Är det ok att skolan lånar ut burkinis?

– Jag tycker inte det är skolans grej att dela ut dem. Alla föräldrar ska köpa badkläder till sina barn. Köper föräldrarna burkinis till sina barn så gör de det. Men jag vill inte främja en hederskultur och hindra att tjejer utvecklas.

Kristianstadsbladet har under tre dagar upprepade gånger försökt nå Majblommekommitténs generalsekreterare Lena Holm, men utan framgång.