Christopher Sylwan: Varför vågar man inte vara sig själv?

Krönika Artikeln publicerades
Christopher Sylwan går i 8B på Önnestads skola.
Christopher Sylwan går i 8B på Önnestads skola.

Är mina kompisar verkligen så som de är när de är i skolan?

Eller har de andra intressen som vi inte vet om, eller kanske som de vill att vi inte ska veta om? Finns det en anledning till det?

Kanske de älskar Pokémon men ändå snackar skit om det för att alla deras vänner tycker det är barnsligt? Eller om de hejar på ett visst fotbollslag hemma, men i skolan så är deras kompisars favoritlag det bästa laget? Eller kanske de vill ha halsduk, men är rädda för att bli kallad bög? Detta är en stor grej jag inte gillar med vårt samhälle i dag.

Men varför vågar man inte vara sig själv? Dagens ungdomar bryr sig om sin status. De skulle göra vad som helst för att bli populära, enligt min uppfattning. På högstadiet är det mycket “drama” och för en del ungdomar ger det “pluspoäng” att trycka ner och förminska andra.

Detta gäller inte bara den här åldersgruppen, utan mobbning sker tyvärr bland både yngre och äldre.

Men de som faktiskt vågar vara sig själva då? Vad händer med dem då? Det som kan hända är att du blir mobbad av vissa andra, eller att du blir accepterad av en grupp som har samma intresse eller som bara gillar att du är dig själv. Den enda jag känner att jag kan vara helt mig själv med är min(a) bästa vän(ner).

Och sen finns det de “coola” som gör saker jag nämnde innan, till exempel att mobba andra eller göra dumt skit som att snatta eller förstöra skolans egendom och till och med mobba lärarna. Jag tycker de gör helt fel.

Jag var själv mobbad i början av sjuan men sen började jag lära känna en i deras kompisgrupp, och sen en till, och en till, och en till. Till slut så var jag vän med alla i gruppen och de slutade mobba mig.

Men alla har inte den turen. En annan kompis till mig blev mobbad av sina före detta “kompisar” för något hon inte är, så hon började svälta sig själv och fick anorexia. Jag har försökt hjälpa henne men hon bor inte här så jag kan inte trösta henne personligen.

Jag har märkt att denna krönika handlar mycket om mobbning och inte bara om att vara sig själv. Att vara sig själv kan tyvärr innebära att alla inte accepterar en som man är. Men det viktigaste är väl att man accepterar sig själv.

Eller hur?

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Denna krönika är skriven av Christopher Sylwan som går i klass 8B på Önnestads skola. Den röstades fram i klassen som en av de bästa. Till slut valde Lukas Ernryd, redaktör för ett leaderprojekt som Kristianstadsbladet driver vars syfte är att lyfta fram nyheter och perspektiv på landsbygden i Kristianstads kommun.

Arbetet med klassens krönikor har skett i samarbete med svenskläraren Maria Löfqvist.

Leaderprojektet tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...