Annons

Dags att plocka upp skräpet

På en varm sommar följer en skräpig höst. Värmeböljan kommer att synas när stränderna inventeras efter badsäsongen, tror Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Miljö • Publicerad 15 september 2018

– Fint väder leder absolut till mer nedskräpning, säger hon.

I dag anordnas den första Håll Sverige Rent-dagen, där uppemot 20 000 personer väntas ge sig ut för att plocka upp skräp runt om i landet. Johanna Ragnartz är själv på plats i Stockholm.

Annons

– Vi har haft mycket folk här i Kungsträdgården. Mycket intressanta frågor och folk är superengagerade. Sen vet vi att folk är ute och plockar och anordnar event, så det går bra, säger Johanna Ragnartz.

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day som anordnas i 156 länder runt om i världen.

– Man kan säga att det är ett 30 timmar långt skräpmaraton för att belysa frågan kring nedskräpning, säger Johanna Ragnartz.

Håll Sverige Rent gör varje höst en inventering av skräpläget på de svenska stränderna. Johanna Ragnartz befarar att det kommer att se värre ut än vanligt efter den varma sommaren.

– När det kommer värmeböljor vistas vi mer utomhus, då blir också nedskräpningen värre, säger hon.

– Vi kommer att se det på våra mätningar som vi genomför under hösten. Jag är säker på att vi kommer att se mer skräp på våra observationsstränder.

Oidentifierbara plastbitar är det vanligaste skräpet på de svenska stränderna. Även i städerna är plastskräpet riktligt, även om tobaksrelaterat skräp som fimpar och snus är det allra vanligaste enligt statistiken från Håll Sverige Rents olika skräpplockarkampanjer.

Exakt hur mycket som städas upp under kampanjerna väljer Håll Sverige Rent dock att inte mäta.

– Vi får ofta den frågan. Men det är inte poängen för oss, poängen är att när man är ute och plockar skräp så ser man plötsligt hur mycket skräp det är, säger Johanna Ragnartz.

– Det är lite som att vara ute i svampskogen, först ser man inte en enda svamp, men sedan ser man dem överallt. Då får man upp ögonen för vidden av problemet.

Jens Bornemann/TT

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons