Därför kommer ett flyg att cirkulera lågt över stan

Kristianstad Artikeln publicerades
Bild: Michael Lyckholm
Bild: Michael Lyckholm

När det är kallt och klart, och inte snö, kommer ett flyg att cirkulera över flera orter i Kristianstads kommun.

Någon gång under december eller januari kommer insatsen att genomföras och C4 Energi vill i förebyggande syfte berätta vad som ska hända så att ingen behöver bli orolig om de ser det lågtflygande planet.

"Mitt i natten, någon gång i vinter kommer ett mindre flygplan att flyga fram och tillbaka över Kristianstad, Vä, Åhus och Fjälkinge på låg höjd. Så går det till när vi söker efter fjärrvärmeläckor”, skriver C4 Energi i ett pressmeddelande.

Den som utför flygningen är piloten Michael Lyckholm. Under vinterhalvåret genomför han flygtermografering på uppdrag av bland annat C4 Energi.

Insatsen kommer att ta 3-4 timmar och 4300 bilder, med 50 centimeters mellanrum, kommer att dokumentera statusen på fjärrvärmeverken.

– Jag brukar börja runt klockan två på morgonen för det är på natten man får bäst bilder. Det blir inga skuggor från solen och det är oftast kallast då, berättar Michael Lyckholm i ett pressmeddelande.

- Flygtermograferingen genomförs för att i ett tidigt skede upptäcka läckor så att de kan åtgärdas innan det blir mer omfattande. Det är inte bara läckor på själva fjärrvärmeledningen man upptäcker utan även skador på isoleringen som gör att grundvatten läcker in och orsakar rostangrepp vilket så småningom orsakar läckor på själva fjärrvärmeledningen, säger Ola Sandberg som är underhållsingenjör på C4 Energi Värme.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.