Dopceremoni för de nya Pågatågen

Kristianstad

Prick kl 11 rullade det nya Pågatåget "Lille Mads" in på spår 3 vid stationen i Kristianstad. Ett av Skånetrafikens tre lila tågset som namngavs på lördagen. De andra var Soja Stjernquist som det hölls en dopceremoni för i Hässleholm medan Ålakungen döptes i Simrishamn.

Artikeln publicerades 18 september 2010.
– Det är tre av de totalt nio nya tågset som tagits i drift. Det blir 40 nya till men flera av våra gamla Pågatåg kommer behållas under överskådlig tid, sa Bengt Nilsson med ansvar för strategisk utveckling.

– Det här är pendlartåg med 234 sittplatser i varje set, men där vi ändå lagt mycket tid på sittkomforten.

Kristianstads kommundirektör Göran Persson som också talade vid namngivningen var nöjd med att det blir fler tåg och tätare avgångar. Tågen har tagit tillbaka sin position som färdmedel och med satsningen Pågatåg Nordost kommer det även bli tågstopp i Fjälkinge och Önnestad, sade han.

Dopförrättare var vår tids snapphaneledare Sixten Svensson (han med elupproret), som berättade att Lille Mads verkade på 1670-talet. Blev tvångsinskrivning i svenska armen men deserterade då denna vid ett tillfälle slog läger vid Torsebro, och stupade sedan som en god rebell.

När Sixten Svensson avslutade doptalet spreds en munter stämning bland de som samlats på perrongen.

– Jag hoppas den här Lille Mads dyker upp på bestämda och rätt tid, inte som hans namne som enligt skrönorna dök upp i de mest egendomliga sammanhang.