Annons

Emma Pilthammar: Emma Pilthammar: Gör sociologi till kärnämne – det kan bryta destruktiva könsnormer

Det är märkligt hur män bestämmer över kvinnors liv, att kvinnor inte har lika mycket rättigheter som män och att vi ska utstå saker bara för att vi är kvinnor. Vem har bestämt att det ska vara så här och varför bryts inte denna onda cirkel?
Emma Pilthammar
Publicerad 17 augusti 2018
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Tom Wall

Jag oroar mig för hur kvinnor behandlas, inte bara i andra länder utan också i samma by där jag bor. Otaliga gånger har jag känt mig otrygg för att jag råkar vara tjej.

Jag har känt mig trygg i min hemtrakt fram tills jag kom in i ungdomsåren. Jag började då känna att jag inte kunde vända ryggen till, eftersom jag inte litade på människor. Jag blev utsatt för saker som gjorde mig rädd. Jag är inte ensam om detta, tjejer oroar sig när de går ut på klubben, åker taxi och rent generellt när de är ensamma någonstans.

Annons

I alla tider har kvinnan varit underordnad mannen. Det syns i stora sammanhang likväl som små. Det är till exempel inte “tillåtet” för tjejer att bete sig illa i klassrummet, eftersom de ska vara lydiga, tysta och städade. Killarna däremot ”är som de är”, de kan tramsa runt eftersom de är just killar.

Jag är väldigt trött på att tjejer ses som sexobjekt. Vem ger dig rätten att ta på en tjej som säger nej? Vem ger dig rätten att skrika hora efter en tjej som går i shorts? Och varför i hela friden är det tjejens fel när de blir utsatta för sånt här? ”Du skulle inte haft på dig det där”, ”du skulle inte druckit så mycket alkohol”, ”du skulle inte ha gått ensam”.

Män är ju som de är, så därför måste kvinnorna anpassa sig efter hur männen beter sig. Fel, fel, fel.

Varför tar vi inte tag i problemet på riktigt istället för att uttrycka oss med ”inte alla män”. Nej, det är inte alla män, men få av dem som begår sexualbrott är kvinnor. Den allra största delen består av män.

Sexuella trakasserier är otroligt vanligt och jag har själv varit med om mycket. Bara här om dagen när jag stod och väntade på bussen, kom en man i 70-årsåldern cyklande förbi och sade ”tjena snäckan”. Jag blev inte fysiskt trakasserad men rent psykiskt tar det på en. Det är läskigt att behöva uppleva sånt så fort man är ensam. Man är rädd att det ska gå längre än bara ord och uttryck, eftersom det har hänt flera gånger tidigare.

Så, hur får vi vårt samhälle mer jämställt? Det handlar dels om vad vi som individer kan göra för att påverka till exempel våra barn i rätt riktning. Man behöver inte skilja på pojkar och flickor bara för att man ska, alla har samma värde och bör uppfostras på samma sätt. Pojkar ska respektera flickor och deras viljor såväl som flickor ska respektera pojkars. Men det handlar också om samhället i stort, det behöver struktureras om.

Alla ska behandlas på lika villkor.

För att kunna få människor att tänka i rätt banor, tycker jag att man ska införa sociologi som kärnämne i skolan redan i tidig ålder. Ämnet läser man annars bara i gymnasiet om man går ett samhällsvetenskapligt program till exempel. Jag har själv läst sociologi och kommer även att göra det på högskolan för det är verkligen ett intressant ämne.

Alla behöver förstå och lära sig hur man bör samspela med andra människor.

Det är lika viktigt att få lära sig om könsroller, normer, etnicitet, klass och härskartekniker som att läsa geografi, engelska eller naturkunskap. Att få läsa om dessa sakerna tror jag lägger en stor grund till hur vi ser på andra människor i vår omgivning.

Emma Pilthammar är krönikör för Kristianstadsbladet. Till hösten börjar hon plugga sociologi på Högskolan Kristianstad.
Emma Pilthammar är krönikör för Kristianstadsbladet. Till hösten börjar hon plugga sociologi på Högskolan Kristianstad.Foto: Bosse Nilsson
Annons
Annons
Annons
Annons