"Ett splittrat folk gick till valurnorna i går"

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto:privat

Lokalkorren Kjerstin Klaeboe Jonsson bor i Vånga, men kommer från norra Norge. Här delar hon med sig av sina tankar om det norska valet.

”Krisevalg”, ”distriktsopprør» och «fortsatt høyrebølge», är några av de begrepp som norska tidningar idag använder för att beskriva gårdagens riksdagsval i Norge.

Trots ett mycket spännande val där utfallet länge var osäkert så blir det inget maktskifte. Høyre (H) och högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP) sitter kvar. Men valresultatet vittnar om att det var ett splittrat folk som gick till valurnorna igår.

Det socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP), den enda utmanaren till den sittande regeringen, gjorde sitt sämsta val på 16 år. Valet beskrivs som katastrofalt för APs del, och Jonas Gahr Støres position som partiledare framställs idag som en öppen fråga.

APs väljare har inte gått mot höger detta val. För både Høyre, FRP och deras stödpartier, Venstre (V) och Kristelig Folkeparti (KRF), gör ett svagare val än för fyra år sedan. Läckan finns någon annanstans. Endast fyra partier har gått framåt, och de ligger alla på centrum-vänsterskalan i det politiska landskapet.

Landsbygdsfokuserade Senterpartiet (SP) har haft störst framgång av samtliga partier detta valet, och har framförallt hämtat sitt stöd i de nordligaste länen. Förklaringen ligger i att partiet erbjuder ett alternativ till regeringens centraliseringspolitik, som de senaste fyra åren bland annat har bestått av tvångssammanslagning av kommunerna och nedprioritering av välfärden i distrikten. Men även frågan om att öppna upp för nya oljefält i natursköna Lofoten och Vesterålen har stärkt SP, som tydligt förespråkar att området skyddas. Arbeiderpartiet delar till stor del regeringens syn i oljefrågan, och har inte kunnat erbjuda väljarna något tydligt alternativ.

Under Jonas Gahr Støre har Arbeiderpartiet tagit en tydlig högersväng. Strategin har inte lockat några av Høyres väljare över till AP, utan har nog snarare försett miljö- och vänsterpartierna Sosialistisk vensterparti (SV), MDG och Rødt (R) med väljare och platser i riksdagen.

Trots att regeringen sitter kvar, så är läget allt annat än enkelt för Høyres partiledare Erna Solberg. Riksdagen består nu av två nästan lika stora block. I ett försökt positionera sig i valkampen har stödpartierna Venstre och KRF dessutom tagit avstånd från det främlingsfientliga FRP, och det kan bli krångligt för regeringen att få genom både budget och politik framöver. Läget är inte helt olikt det som Socialdemokraterna upplevde vid riksdagsvalet i Sverige 2014.

Glädjande är att den kvinnliga representationen på Stortinget slår rekord i och med årets val. 70 av de 169 riksdagsposterna kommer besittas av kvinnor den kommande mandatperioden, vilket utgör i överkant av 41 procent.

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.

Visa mer...