Fjälkingelöparen som springer 16 mil - igen och igen

Fjälkinge Artikeln publicerades
David Rydstedt gillar att springa långt, riktigt långt.
Foto:Tord Sonander
David Rydstedt gillar att springa långt, riktigt långt.

I Legeved bor en ultralöpare. David Rydstedt,35, jobbar sedan tre år tillbaka som Key Account Manager på Culinar i Fjälkinge.

– Vi letade efter en hästgård och denna var tillsalu. Nu älskar vi att bo på landet. Närheten till naturen och Rinkabyfältet uppskattar vi. Och så slipper vi ha grannar uppe på oss.

Han började springa för cirka sju år sen. Inledningsvis för att tappa några kilon.

– När jag var ung så tränade jag mycket friidrott, dock sprang jag 100 meter.

Sedan växte det till något annat, något större. I dag springer David ultralångt, längre än ett maraton. De tio sandiga och backiga kilometerna på Åhus Trail Run fixade han på 47 minuter och 22 sekunder i år.

Målet är att överleva varje lopp. Just nu väntar Tec 100 Miles, som är hundra engelska mil, vilket är 16 "vanliga" mil. Sen blir det välgörenhetsloppet Wings for life som går av stapeln samtidigt i hela världen. Pengarna som dras in går till forskning kring ryggmärgsskador.

I maj springer han Göteborgsvarvet som är en halvmara. Sedan fyller han på med GAX100, även det 100 engelska mil. Sträckan har start och mål i Ystad via Haväng.

Efteråt väntar Ultravasan på nio mil. Och Helsingborg Marathon.

Vad krävs för att bli en ultralöpare?

– Att ha ett varför.

Vilket Davids "varför" är, vill han inte säga. Eller så är det svaret han är på jakt efter. Så länge man är i rörelse finns svaret kvar att finna.

Trots löparintresset är David egentligen mer tokig i att åka skidor än att springa. Uppenbarligen hade han ett tungt varför under 2016 då han satte banrekord i GAX100. 16 Österlenmil på 17 timmar och 25 minuter.

Om hans "varför" för 2017 är starkt nog för att sätta nya rekord återstår att se.

Fakta

Lokalkorrespondenterna

Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Med hjälp av lokalkorrar får vi en mer nära bevakning av landsbygden. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi tar utgångspunkt från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter

Visa mer...