Flera hus översvämmade med avloppsvatten

Nordöstra Skåne Artikeln publicerades
Flera husägare har fått in översvämning med avloppsvatten i sina källare. Per Vallbo är skadechef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson / TT,Montage
Flera husägare har fått in översvämning med avloppsvatten i sina källare. Per Vallbo är skadechef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Arkivbild.

Morgonens oväder har orsakat översvämningar på flera håll i nordöstra Skåne. I en del hus har avloppsvatten trängt in i källarna.

Det blev en hektisk morgon och förmiddag för Länsförsäkringar i nordöstra Skåne.

– Det är full fart här på skadeavdelningen. Det ringer in för fullt och vi jobbar på för att ta emot våra kunder, säger Per Vallbo, skadechef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

På förmiddagen hade ett tiotal husägare anmält översvämningar i sina källare.

– Det är värst på östra sidan, i Åhus, Degeberga, Bromölla, Fjälkinge och Kristianstad, säger Per Vallbo.

Det har bland annat runnit in vatten genom dörrar och fönster och uppstått så kallade baktrycksskador från golvbrunnar och avlopp.

– Det är förstås väldigt otrevligt när det trycker upp avloppsvatten i bostaden. Då ska man vara extra noggrann med att tvätta händerna. Sedan skickar vi ut saneringsfirmor som tar hand om det.

 

Är du drabbad? Hör av dig! Mejla: webbredaktionen@kristianstadsbladet.se eller ring: 044-185561

 

Vad kan man göra?

– Om det är så att man fått sin källare översvämmad ställer vi upp med att skicka ut avfuktare som kan hjälpa till. Har man en avfuktare själv är det jättebra, det går också att hyra eller köpa och spara kvittona.

Det är också viktigt att dokumentera vilka skador man drabbats av. Det kan man göra genom att ta foton, filma och genom att inte slänga saker som tagit skada.

Vad täcker hemförsäkringen?

– I grund och botten gäller försäkringen om det är saker som skadats genom skyfall, att det trängt in vatten genom dörrar och fönster, eller att avloppsvatten trängt upp. Man kan få ersättning för skada av saker och merkostnader, om man till exempel inte kan bo kvar. Men något sådant fall har vi inte i nuläget.

Vad kan man göra för att skydda sig så gott det går?

– Det är svårt med skyfall, eftersom man inte vet exakt var och när de kommer. Generellt är det bra att vara uppmärksam på väderprognoserna, lyfta upp saker som riskerar att drabbas, se till att bilen inte står i en lågpunkt, rensa hängrännor och se över tak och golvbrunnar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.