Annons

Formuleringen får underkänt av expert

Kravet, ”Nej till köpcentrum i Hammar”, får underkänt av statsvetaren Anders Sannerstedt, som är tveksam till om det går att folkomrösta om det. Men han tror ändå att en folkomröstning kan bli verklighet om formuleringen ändras och tillräckligt många skriver på.
Kristianstad • Publicerad 24 mars 2013
Anders Sannerstedt är docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.
Anders Sannerstedt är docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.Foto: Mikael Risedal

Så här långt finns det flera frågetecken att räta ut, enligt Anders Sannerstedt, som är docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

– Det är inte riktigt väl förberett. Det är alltid noga att fundera precis hur man formulerar kravet. Som det är nu säger man nej till en galleria i Hammar på just den lokaliseringen. Men hur blir det sedan med and­ra platser, och kan man tänka sig att bygga en galleria i till exempel Norra Åsum, säger han.

Annons

Är tveksam

Utifrån kravet, ”Nej till köpcentrum i Hammar” tvekar han om det är möjligt att anordna en folkomröstning.

– Det är ganska vanligt att centrumhandlare är oroade när det aktualiseras en större galleria utanför stan och det är också något som alstrar mer biltrafik. Men det kan man inte folkomrösta om. Man måste specificera att det handlar om ja eller nej till förslaget på stadsplan eftersom det måste vara en kommunal fråga, säger Anders Sannerstedt.

Tillräckligt många

Reglerna innebär att de som vill ha en folkomröstning måste samla in tillräckligt många namnunderskrifter, i Kristianstad cirka 6 000, inom loppet av sex månader.

– Om namnen samlas in landar kravet hos kommunfullmäktige, som ansvarar för hur frågan ytterst formuleras. Frågan ska vara väldigt tydlig och precis och kunna besvaras med ett ja eller nej, säger Anders Sannerstedt.

Även om det är juridiskt möjligt med en folkomröstning, är det också politiskt möjligt i Kristianstad?

– Kommer det tillräckligt mycket namnunderskrifter så är det nog politiskt möjligt med motiveringen att lagens krav är uppfyllda. Det är mer komplicerat att förklara varför man inte vill ha en folkomröstning trots att lagens krav är uppfyllda. Jag kan tänka mig att flera partier är splittrade i frågan men om man inom den styrande femklövern börjar vackla skapar det sin egen dynamik. Om några partier börjar säga ja känner sig andra pressade att följa efter.

Senast tillräckligt många namn samlades in i Kristianstad, det var inför bygget av nya arenan, blev det i september 2008 nej. Är det något som påverkar den här gången?

– Svårt att bedöma, men har politikerna en gång sagt nej till en folkomröstning kan det bli svårare att säga nej en gång till.

Annons

Kan kommunen säga ja till en folkomröstning om C4 Shoppings framtid när det sedan sju år pågår ett samarbete med företaget, som redan fått klartecken till en etablering?

– Har det varit en lång process och ett mångårigt samarbete med företaget känns det naturligtvis svårare att avbryta. Det skulle kunna tala för att gallerian kommer till stånd till slut. Men blir det ett tydligt nej i en folkomröstning är det jättesvårt att komma ifrån och det är politiskt knepigt.

Tror du det blir en folkomröstning?

– Vi är här i en ganska tidig fas. Det som väntar är namninsamling, vad frågan blir och hur partierna ställer sig. Mycket kommer att hända framöver men min spekulation är att det blir en folkomröstning om tillräckligt många namn samlas in.

Vad tror du blir resultatet av en eventuell folkomröstning?

– En sak är att handlarna är motståndare men jag skulle väl tänka mig att många tycker att det är bra och så finns det många som inte känner så starkt i frågan över huvud taget. Säkert är det en hel del som inte tycker det är bra. Det hänger samman med var man bor och i Kristianstads centrum är man inte lika positiv som de som bor utanför centralorten. Men detta är mina gissningar och det skulle vara kul att undersöka folkopinionen. Det blir ju spännande att följa detta och se hur det går.

Maria Sällberg
Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons