Första linjen ska hjälpa barnen

Kristianstad Artikeln publicerades

Ett nummer. Och en första linje. Det ska hjälpa barn och unga som mår dåligt.

Första linjen är en mottagning som ska hjälpa alla barn upp till 18 år med att få hjälp om de mår psykiskt dåligt. Dit kan man vända sig om man känner oro, är deppig, har olika problem eller andra frågor som handlar om att man inte mår bra.

I måndags invigdes en sådan mottagning i Kristianstad, på Lasarettsboulevarden 4.

- Vi har pratat om detta sedan 2006, så det är med stolthet jag kan vara med och inviga detta idag, sa Hans Brauer, divisonschef för barn- och ungdomspsyk i Region Skåne.

    - Det är faktiskt sedan 2002 vi diskuterat det, sa regionrådet Gilbert Tribo som skötte saxen vid invigningen och läste diktcitat om utsatta barn, och talade om att det är för deras skull de gör det här.

    Flera av kommunerna i nordöstra Skåne var representerade och välkomnar mottagningen.

    - Vi har själva en barn- och ungdomssupport, och tror att det här bäddar för ett gott samarbete i framtiden, sa Bodil Sundlöf från Hässleholms socialförvaltning.

    - Vi är övertygade om att det här fyller en viktig funktion. I framtiden ser vi gärna att vi även kan samlokalisera oss, för att kunna ge ännu bättre hjälp, sa Radovan Javurek, ordförande i socialnämnden i Kristianstad.

    Samtidigt med Första linjen var det även premiär för numret 020-51 20 20. Dit kan barn också ringa ifall de mår dåligt, och då få hjälp att komma vidare.