Fullt ös på Bivarödsfältet

Kristianstad Artikeln publicerades

Det luktar bensin och bränt gummi på Bivarödsfältet. En doft snabbkörarna i Carkings Kristianstad gillar.

Hjulen skriker när bilarna drar iväg. Det smäller från baktändningen och publiken håller för öronen medan bilarna ser allt mindre ut på Bivarödsfältet.

– Man känner trycket och vilka krafter bilen har, säger Andreas Nilsson, ordförande i Carkings.

Carkings deltar i startträning. Banan är 201 meter och bilarna hinner inte komma upp i sin maxfart innan de måste bromsa. Andreas Nilsson berättar att det är mycket jobb för föreningen med att få tillstånd för att köra. Men när han står på startlinjen är det värt allt jobb.

– Det är inte bara bilarna. Hade man inte haft det stödet från alla som kommer så hade man gått under, säger Andreas Nilsson.

Under lördagen är det runt 50 bilar som mäter sina krafter på Bivarödsfältet. De som inte kör står vid startlinjen och håller för öronen medan de tittar på de olika bilarna.

Martin Olofsson rullar fram i startkön med sin Mercedes. Han har byggt ut fronten för att få plats med laddluftkylaren som syns under registreringsskylten. Han tittar ner mot startrakan. Snart är det hans tur att pressas bak i sätet.

De flesta förare tävlar mest mot sin egen bil. Men när de ställer sig på startlinjen tittar alla inte bara rakt fram. Ronnie Jansson har piggat upp motorn på hans Volvo Amazon. I derbyt mot en annan Volvo startar han snabbast.

– Det är alltid en bonus, säger han.