Goda tider för catering

Kristianstad Artikeln publicerades

Catering är en bransch som ökar för varje år. Det märks inte minst under jul- och nyårshelgerna. I takt med att alltfler jobbar alltmer överlämnar människor gärna matlagningen åt andra. Det är en trend både på riksplanet och i Kristianstad.

– Med ett högt tempo i samhället så ligger det i sakens natur att alltfler beställer färdiglagad mat. Det är ett uttryck för att vi köper oss tjänster som vi inte själva hinner med, säger Göran Granhed, branschekonom på Sveriges hotell- och restaurangföretagare. Kristianstad följer rikstrenden. I en källarlokal på gamla sjukhusområdet är det full aktivitet så här inför nyår. Kött–Essen hade knappast hunnit leverera julbordsbeställningarna förrän det var dags att sätta igång med nyårsmaten.
– Detta året är det all time high i antal beställningar, säger Pelle Persson som tillsammans med Tommy Ekenros grundade företaget för fem år sedan.
Pelle fortsätter:
– I torsdags kväll var vi tvungna att säga stopp. Vi har varit tvungna att säga nej till omkring 200 beställda portioner från i torsdags kväll.
De hade då 1250 portioner att förbereda och ville inte ta sig vatten över huvudet. Idag är det åtta stycken heltidsanställa som jobbar i företaget.
– Vi började som en renodlad köttbutik. Då var det bara jag och Tommy, säger Pelle Persson.
Snart började kunder komma in och fråga om de inte kunde fixa den ena rätten efter den andra. Då bestämde de sig för att satsa lite på catering också. Idag består verksamheten till 70 procent av catering.
– Det man har märkt mest de sista åren är att det är allt fler privatpersoner som beställer, säger Tommy Ekenros.
Han berättar att det som går bäst till nyår är nyårsbufféerna. Den lilla buffén med bland annat örtmarinerad kalkon, tex-mex skinka, grillad rostbiff och exotiska frukter har sålt i 650 portioner.
December är en månad med omkring den dubbla omsättning jämfört med andra månader.
– I december omsätter vi omkring en miljon kronor, säger Pelle Persson. Aktiviteten var i full gång under söndagen. Överallt man vänder sig var matlagningen i full gång. Varmrätter tillreddes och bufféerna lades upp på fat.
Samtidigt skalades och hackades det för fullt. Ulrika Svensson var i full gång med att skickligt hantera en stor förskärare.
De gröna gurkorna försvann en efter en och blev till mindre bitar under knivens egg. Ulrikas händer är vana vid att hacka.
– Gurkorna är det lättaste, säger hon.
Micke Ekenros höll på att förbereda potatissalladen som serveras till buffén. Rödlökarna blev färre och färre men det fanns många fler att hacka. Totalt hackades under söndagen 70 kilo lök, 40 kilo gurka, 60 kilo tomat och 400 kilo potatis...
jimmy.vulovic
@kristianstadsbladet.se